background

     Не даремно кажуть, що в нашій країні майже немає родин, яких так чи інакше не торкнулася б Друга світова війна. Скільки їх було, українців-бійців проти фашизму, партизанів, учасників підпільних визвольних організацій, самовідданих трудівників тилу, остарбайтерів, в’язнів концтаборів, солдатських вдів і сиріт… Не дивина, що чимало родів дбайливо бережуть спогади про свій біль і свій подвиг, передаючи їх «у спадок» від покоління до покоління. Немало їх і в Черкаській області, що довів обласний етап Всеукраїнського сімейного конкурсу «Книга пам’яті мого роду». На церемонії нагородження переможців цього етапу було достатньо емоцій – від здивування й радості від призів до сліз і мовчазної пошани до всіх героїв конкурсних робіт.

    Завдяки зусиллям працівників науково-методичного відділу бібліотеки, що відповідали за проведення обласного етапу конкурсу, церемонія нагородження перетворилася на справжній вечір пам’яті. Під час заходу автори найкращих книг-саморобок та відеофільмів не лише отримали тематичні подарунки, а й мали нагоду презентувати історію своїх героїчних прадідусів і прабабусь та розповісти, як готувалися конкурсні роботи. Короткому інтерв’ю з переможцями обох вікових категорій з Уманщини, Кам’янщини, Тальнівщини, Драбівщини, Шполянщини та м. Черкаси передувала оповідь бібліотекаря з фактами біографії, найстрашнішими, курйозними, зворушливими та майже неймовірними моментами з життя реальних людей, описаних у представлених на конкурс книгах і фільмах. Історії супроводжувалися переглядом слайдів з копіями фотографій, листівок, особистих записок, архівних документів, малюнків, долучених конкурсантами до своїх творів.

     Усі присутні на заході – діти-переможці з «командою підтримки», працівники сільських бібліотек області-слухачі курсів підвищення кваліфікації, зацікавлені читачі та робітники нашої бібліотеки – могли ознайомитися з творами, надісланими на конкурс. Саморобні паперові видання були представлені на виставці, а відеопродукти – продемонстровані в другій половині заходу. Поза сумнівами, там було на що подивитися. Учасники змагання, крім багатого асортименту часом унікальних матеріалів із родинних архівів, використали в підготовці творів найрізноманітніші техніки й форми видань. Так, на виставці можна було побачити книги, виготовлені в техніці декупажу, скрапбукінґу (обкладинки й сторінки прикрашалися обпаленим папером, стрічками, мереживом, тканиною, ґудзиками, пластиковими «травинками», валяною шерстю), з елементами аплікацій, модульного оригамі, вишивки. На адресу конкурсної комісії надходили книги у футлярі, книжки-іграшки, справжні витвори декоративно-прикладного мистецтва з фігурками пап’є-маше, авторськими віршами, майстерно виконаними дитячими руками ілюстраціями й колажами.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

     Багатство форми й оригінальність подачі тексту були не єдиними критеріями, за якими журі оцінювало роботи. Між іншим, переможців обирали високопрофесійні знавці своєї справи: доцент кафедри видавничої справи, редагування та теорії інформації Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, засновник молодіжної ГО «Книжковий маестро» Л.В. Фіть; старший науковий працівник Черкаського обласного краєзнавчого музею Л.М. Риндіна, член Національної спілки письменників України, лауреат Всеукраїнської премії ім. В. Симоненка, журналіст О.Є. Желєзняк; художник бібліотеки К.В. Огороднікова та керівник дитячої відеостудії «Соняшник», що діє в нашій бібліотеці, Р.Ф. Павлюк. На їхню увагу претендували 48 друкованих та 10 відеоробіт із 14 районів та 3 міст обласного значення Черкащини.

     Члени журі К.В. Огороднікова та Л.М. Риндіна, а також голова журі, завідуюча науково-методичного відділу бібліотеки А.Ю. Зимовець виступили перед присутніми, пояснивши критерії оцінки – достовірність і ретельність у доборі фактів; доступно й літературно викладені історії життя героїв війни та всіх, хто пережив страшні часи окупації; хороший художній смак й фантазія в оформленні; дотримання мінімальних технічних вимог до відеопродукту. Та незалежно від результатів судді подякували всім учасникам конкурсу за старанність і небайдужість до долі своїх пращурів. Додатковим стимулом для всіх читачів і надалі брати участь у подібних конкурсах став відеопродукт, підготовлений працівниками нашої бібліотеки, у якому згадувалися герої інших конкурсних робіт, не відзначених нагородою. [До речі, ви також можете переглянути цей відеоролик, а ще – усі фільми-переможці обласного етапу конкурсу тут].

     Насамкінець переможці отримали яскраві призи, які стимулюватимуть їх ще не раз повернутися до історії своєї родини. Наприклад, альбом, випущений «Видавництвом Старого Лева», «Книга мого роду» та інші, не менш творчі й корисні презенти. А ще «закріпити» хороші враження діти змогли завдяки візиту до обласного краєзнавчого музею, де працівники музею провели для них цікаву екскурсію експозицією, присвяченою боротьбі Черкащини в Другій світовій війні.

     Ми щиро дякуємо всім, хто долучився до участі в конкурсі й допоміг у його організації й проведенні. І нагадуємо, що роботи-переможці вже надіслані до Києва, де 14 жовтня будуть остаточно підбиті підсумки всеукраїнського змагання.    

 

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 012.jpg IMG_7669.jpg IMG_7744.jpg IMG_7828.jpg