background

     Цікаво, що мав на думці той наш далекий пращур, який першим вирішив надряпати на стіні печери послання для одноплемінників? Як довго розраховував зберігати бібліотеку творець книги на глиняній табличці? А чи усвідомлював Йоганн Гутенберг грандіозний вплив, що його винахід мав на розвиток усієї культури майбутнього? Відповіді на ці питання ми вже навряд чи дізнаємося, але й основні факти з історії видавничої справи не менш захопливі. Це довів відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів, що провів для учнів 5-М класу СПШ № 17 пізнавальну відеогодину «Храм, де зберігається духовність».

     Яких тільки прототипів не мала сучасна книжка на шляху своєї еволюції! Її давні «родички» робили з кісток, панцирів черепах, каміння, пальмового листя, на папірусі, глиняних дощечках, пергаменті. Час погано обійшовся з більшістю таких книжкових «предків» – до наших днів «дожили» одиниці, й ті випадково. Хіба що пергамент і досі зберігає таємниці й оповідки людства минулих епох…

     Вразили дітей фотографії важких і дорогих обкладинок, оздоблених коштовним камінням і благородними металами, «непіднімні» для однієї людини через надзвичайну вагу. А ще – історії про перші книгозбірні, які замовляли собі лише виключно грошовиті й впливові правителі. До речі, навіть цілі бібліотеки можуть загубитися – деякі з таких втрачених читалень обіцяють шалені багатства тим, хто їх знайде. У будь-якому разі сьогодні заможним себе відчути може кожен простий читач, варто лише усвідомити, скільки зусиль витратили попередні покоління, аби книга набула сучасного компактного, красивого й вельми зручного вигляду. Є й ще один рецепт: з кожним прочитаним й обміркованим виданням душа читача обов’язково стає багатшою.

 

02.JPG 03.JPG 04.JPG