background

      У переддень Великодня годиться очистити душу, пригадати хороше, пробачити іншим і попросити вибачення особисто та, звісно, усім серцем налаштуватися на зустріч одного з найпрекрасніших християнських свят. У всіх цілях одразу бібліотека, звісно, не помічник, але створити відповідний настрій і дати нашим читачам максимум потрібної інформації ми завжди готові. Про всі події, які бібліотека організувала для користувачів з нагоди Великодня читайте нижче.

     Цікавими й корисними для дітей різного віку були численні пізнавальні заходи, присвячені походженню свята, його основним традиціям та символіці. Завдяки такій роботі, читачі дізнавалися про значення й основні побутові обряди Вербної неділі; Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке цьогоріч припадає на Страсний тиждень; Чистого четверга; Страсної п’ятниці й безпосередньо Великодня. Не оминали бібліотекарі увагою й ключові атрибути свята – різні види прикрашених яєць (крашанки, крапанки, дряпанки, мальованки, писанки) та паски. Палкий відгук у малечі знаходили розповіді про єдиний у світі музей писанки в м. Коломия Івано-Франківської області та пам’ятник цьому відомому українського символу в Канаді.

     Усі ці теми розкрили: працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів в етнографічній лекції «А вже весна, а вже Великдень» у межах лекторію з популяризації духовної спадщини «Джерельце» для учнів 2-А, 2-Б, 2-Є і 4-А класів СПШ № 17; відділу масової роботи та естетичного виховання в годині українознавства «Радість христового воскресіння» для учнів 1-Б і 1-А класів СПШ № 3; сектору нестаціонарного обслуговування відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів у годині народознавства «Великодня магія» для учнів 4-Г, 2-А, 3-Б класів гімназії № 9 ім. О.М. Луценка, 3-Б, 4-А класів ЗОШ № 7, 4-А класу ЗОШ – ліцей спортивного профілю № 34, 3-А, 2-В, 3-Б класів гімназії № 31, 2-М та 2-А класів СПШ № 18, 1-А, 2-А, 2-Б класів ЗОШ № 22 та дітей, які проходять лікування й відпочивають в обласному дитячому санаторії «Пролісок».

     А от у годині українознавства «О писанко, ти символ України!», яку відвідали учні 2-А класу СПШ № 3 та 3-В класу СПШ № 17, відділ масової роботи та естетичного виховання підготував сюрприз: після прослуховування інформації про свято малюки мали творчо «закріпити» щойно здобуті знання. На вирізаних із паперу яйцях дітлахи мали намалювати тематичні символи та образи, прикрасити їх різними барвами, а потім розповісти однокласникам, що саме вони хотіли передати і кому подарують свій маленький шедевр.

 

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG

     Безперечно, найочікуванішим форматом заходів напередодні Великодня є різноманітні майстер-класи. Цього року в нашій бібліотеці читачі мали можливість навчитися розписувати яйця, готувати для близьких красиві привітання та робити витвори мистецтва з підручних матеріалів. Аби учасники не розгубилися в морі яскравих образів, що їх наш народ століттями переносить на яєчну шкаралупу, практиці передували кілька вступних слів від бібліотекарів та народних майстрів, що пояснювали присутнім значення окремих зображень, тлумачили літери писанкової абетки й підказували, чому саме яйця вибрали наші пращури в якості оберегу й «полотна» для майбутніх художніх виправ.

     Майстер-класи з виготовлення писанки «Гарна писанка у мене» в межах лекторію з популяризації духовної спадщини «Джерельце» для учнів 4-А класу СПШ № 3 в Кімнаті казок провела народна майстриня, викладач Черкаського міського багатопрофільного молодіжного центру Галина Тимошенко за допомогою працівників відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Навчати своїх читачів – учнів 6-А класу ЗОШ № 12 і 5-А класу СПШ № 3 – тонкому мистецтву писанки на майстер-класі «Великодня магія» відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів запросив народну майстриню Ольгу Курську.

     Відділ масової роботи та естетичного виховання запропонував користувачам одразу два такі заходи: учні 1-Б класу Першої міської гімназії відвідали майстер-клас «Великодня листівка», під час якого з кольорового паперу виготовляли чепурненький великодній кошик із крашанками; на учнів 2-А класу ЗОШ № 12 чекав майстер-клас «Великодня писанка з яєчної шкаралупи», під час якого керівник майстерні молодого художника «Світ у фарбах» Марина Артеменко вчила дітей робити симпатичні картинки з несподіваного матеріалу.

     Власноруч робити писанки навчалися й учасники літературно-творчого гуртка «Пегасик», що працює в бібліотеці, – майстер-клас для них провела народна майстриня й письменниця Лідія Колесник. Під час заходу вона розповіла колегам по перу, що символізує розписане яєчко, чому з такою повагою ставилися до нього наші предки і чим воно відрізняється від крашанки. Майбутні письменники дізналися, що в давнину господині, творячи писанки, закладали в них побажання і загукування любові, злагоди, врожаю, дощу чи сонця. А під час Великодня, що тривав тиждень, люди при зустрічі обмінювалися писанками.

     Учасники гуртка Коля Мироненко та Саша Огієнко створили на майстер-класі свої перші писанки. Старші дівчатка, Валерія Дмитренко та Катя Александрова, вже мали такий досвід і з задоволенням поповнили свою колекцію. Дехто встиг зробити навіть по дві писанки. А комусь більше до душі було писати в зошитах. Тож на світ з’явилися не лише нові писанки, але й нові оповідання.

 

06.JPG 07.JPG 08.JPG 09.jpg