background

      Пірнути у фонтан, як слід у ньому побавитися й стати учасниками веселих пригод запросив черкаську малечу український письменник, перекладач та видавець Іван Андрусяк. Разом із письменником, журналістом і громадським діячем Сергієм Пантюком він завітав до нашої бібліотеки, аби зустрітися з учнями 2-Є, 3-Є і 3-Б класів СПШ І – ІІІ ступенів № 17. Звісно, плескання у водограї – забавка не зовсім законна й навряд чи гідна наслідування, та тільки не тоді, коли мова про «Фонтан казок». Ось у нього занурюватися – справжнє задоволення, із цим погодяться всі, хто завітав на зустріч.

     Видання дитячої літератури – узагалі справа відповідальна й не з легких. Аби називатися хорошою, книжка для найменших повинна мати простий, але не примітивний зміст; у міру заплутаний і небанальний сюжет; зрозумілі та ємні образи; яскраву, але зручну для сприймання ще не зовсім натренованими дитячими очима форму. А ще – мати цілком прозорий повчальний (та не занудно-дидактичний) мотив. З усіма цими завданнями нове видавництво «Фонтан казок» цілком справляється, що й довів його головний редактор Іван Андрусяк. Це природно, адже письменник не перший день у цьому бізнесі. Він має багаторічний досвід літературного реагування для видавництва «Грані-Т», сам провадить успішну літературну діяльність як поет і прозаїк для дорослих і малих. А крім того, він абсолютно точно знає, що потрібно дітям: підтвердженням цьому – той щирий захват і жвавість, із якою маленькі читачі реагували на бесіду з ним під час зустрічі.

     Утім, й історії в такого оповідача були неабиякі. Іван Андрусяк розпочав захід із демонстрації «своєї улюбленої іграшки» – книжки-«перевертуна» Василя Карп’юка «За руку з черепахою. Івасик, Ісусик та Марічка», яка нещодавно з’явилася в його видавництві. Описав він й інші продукти «Фонтану казок» – книжки Олега Чаклуна «Іскра» та «Банка варення». Про першу він сказав, що там відкривається таємниця, як стати чарівником (подібна реклама викликала в малюків чималий ажіотаж). А з другої прочитав однойменну казку про жадібну дівчинку, яка ні з ким не хотіла ділитися ласощами, за що її й провчила магічна банка варення. Та не будемо розкривати фінал – майбутнім читачам, напевне, цікавіше дізнатися, чим скінчилася пригода, самотужки.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Презентував Іван Андрусяк і власні твори: казку з детективною інтригою «Третій сніг», збірку віршів-«перевертуна» «Чупакабра та інші зайчики. Усе солодший сад», віршоказку «Зайчикове Різдво». Дещо навіть зачитав. І в такий спосіб легко переконав, що дитинство не закінчується за календарем. А зберегти в душі щиру віру в сумну Чупакабру й котозвіра, бачити найкращі дари світу у звичайних фруктах і ягодах, дивуватися красі й вигадливості природи приємно (і цілком можливо!) в будь-якому віці.

     Ще один автор «Фонтану казок» – знаний письменник Сергій Пантюк – представив свою книжку «Вінчі й Едісон» особисто. Завдяки його розповіді, діти на кілька миттєвостей потрапили у 2045 рік. У те недалеке майбутнє, де існують часольоти, а маленькі мандрівники світами й епохами примудряються привозити з доісторичного періоду несподівані сувеніри – скажімо, маленького динозаврика. Це лише зав’язка сюжету. А от що робити, коли спочатку такий милий маленький трицератопс раптом починає швидко набирати вагу й нищити всі домашні предмети, які мають бодай грам целюлози, читачі мають з’ясувати самі (для цього варто прочитати науково-фантастичну повість до кінця).

        Зустріч закінчилася довгоочікуваною автограф-сесією письменників, а ще купою запитань, які дітлахи нетерпеливилися поставити відомим авторам.

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG