background

      Зазирнути у творчу майстерню знаного письменника, поспілкуватися з ним, наче з рідним дідусем, а ще на кілька миттєвостей перетворитися на героя його оповідань, – чим не мрія для справжнього книголюба?.. І ця мрія здійснилася в учнів 4-А, 4-Б та 4-В класів Черкаської міської гімназії № 31 – 3 грудня вони зустрілися в бібліотеці з прозаїком, драматургом, публіцистом, лауреатом премій імені В. Симоненка та імені М. Старицького, заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Носанем.

     Цей захід із циклу зустрічей «Майстри пера – найменшим» провели для них працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Приводом для зустрічі стало чергове перевидання збірки оповідань для дітей «Сонячний ранок». А «родзинкою» – те, що презентація книги перетворилася на цілковите занурення читачів у світ веселих історій. Допомогти представити збірку зголосилися давні друзі автора, тож оповідання «Злодії, або Таткова наука» в супроводі кумедних слайдів із сірими вуханями-любителями чужої капусти зачитував лауреат Всеукраїнського конкурсу читців, майстер художнього слова Ярослав Литвин.

     А в ролях знайомити малечу з оповіданнями «Вдале приземлення» і «Слово» випало народному артисту України, актору Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру Юрієві Берлінському. Останній ще й розповів присутнім кілька цікавих фактів про письменника та познайомив дітлахів із прототипом вчительки Валентини Миколаївни із «Вдалого приземлення» – жінка також завітала на захід. Про те, наскільки ретельно й педантично до своєї роботи ставиться перфекціоніст Сергій Лукович, розповіла читачам Юлія Чабаненко – видавець багатьох його книг, у тому числі й «Сонячного ранку».

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Сам Сергій Носань найкраще розказав про себе, відповідаючи на численні дитячі питання. Так, він пригадав, як і чому, випробувавши кілька різнопланових професій, надумав взятися за перо. Похвалився прихильним відгуком від самого Олеся Гончара на твір «Стежка в зеленому житі» – саме той комплімент від метра української літератури підштовхнув нашого героя обрати письменницьку кар’єру. Також Сергій Лукович описав, яких зусиль йому вартує кожна книга і чому на оповідання він часом витрачає півдня, а на роман «Голгофа любові» йому знадобилося 8 років. Переконав дітлахів, що природу треба любити, адже вона завжди надихає й робить світ прекрасним. Як, власне, і родина, і справжня дружба.

     Завдяки простій і довірливій манері спілкування письменника з дітьми, його щирій любові до процесу творчості й до життя, а ще – шанобливому й, водночас, дуже приязному ставленню гостей заходу до Сергія Луковича та до його робіт, зустріч вийшла напрочуд теплою, майже домашньою. Для дітей твори з книги перестали бути просто добре повіданими чужими історіями, а набули форми, особливого звучання й барв (як-от зелено-золотаве слово, про яке Юрій Берлінський прочитав однойменне оповідання і яке запропонував відшукати в інших творах видання). А абстрактне донедавна звання «письменник» і «живий класик» стало асоціюватися із цілком конкретною, надзвичайно талановитою та чуйною людиною, знайомство з якою діти обов’язково продовжать, читаючи книжки.

     Детальніше про Сергія Носаня, його життя та творчість можна прочитати тут. А ще за цим посиланням запрошуємо послухати, як звучать його твори у виконанні Ярослава Литвина.   

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011_.JPG 012.JPG 013.JPG