background

     Герой Р.Р. Толкіна гобіт Фродо Беґґінс восени призвичаївся тужити за дикими й незвіданими краями та марити про незнайомі гори. Не факт, що в реальному житті всі готові вирушити в мандри просто зараз, а от послухати історії про екзотичні землі та небезпечні пригоди в чужих морях – те, що треба в холодну листопадову погоду. Це підтвердили учні 6-А класу Першої міської гімназії, які з інтересом сприйняли годину цікавих повідомлень «Географічні відкриття», проведену для них відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Фантазувати про подорожі дітей спонукали розповіді бібліотекаря про перші у світі кораблі та відкриття фінікійців; про найцінніші в сиву давнину товари – шовк, прянощі, слонову кістку й золото та про небезпеку тогочасних далеких вояжів. Присутнім також описали кумедні сьогодні уявлення наших пращурів про кубічну або пласку форму землі, підтримувану слонами з черепахою; повідали деталі успішної експедиції Христофора Колумба та історію його напрочуд невдалого керівництва новими землями. Ця постать узагалі стала на заході однією із центральних. Крім подробиць віднайдення європейцями Нового Світу, діти дізналися значення вислову «Колумбове яйце», помилувалися зображенням пам’ятника видатному мореплавцеві, відкрили для себе нове свято – День Колумба та з’ясували, чому його ім’я носить не весь материк, а лише одна країна.

     Також на читачів чекала інформація про досягнення Васко да Гами, навколосвітню подорож Фернана Магеллана, історичний здогад Амеріго Веспуччі та відкриття Джеймса Кука. Усі, хто зацікавився темою, мали змогу ознайомитися з інформаційним викладом літератури, присвяченої одвічній мрії людства про мандри.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG