background

     Як в українських селах раніше відзначали свято Покрови Пресвятої Богородиці, чому Божа Матір вважалася заступницею козаків і покровителькою жіночого рукоділля та звідки взялося повір’я, що будівництво нової хати краще завершувати до 14 жовтня, дізналися нещодавно учні 6-А класу ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19. Для них відділ масової роботи та естетичного виховання провів урок народознавства «Осінні ключі Покрови».

     Традиції цього свята діти відкривали для себе з різних боків. Саме так його бачать у народі – не даремно в арсеналі святкових ритуалів знайшлося місце і романтичним вечорницям, і містичним ворожінням, і суворим рецептурним вимогам до святкових страв, і легковажним примовкам, і мудрим погодним спостереженням, і буденним побутовим звичаям. Саме в цей день закінчували мандрівки чумаки, просили хорошу погоду для сівби, розпочинали «сезон» весіль, уперше розтоплювали піч.

     Читачі ознайомилися також з легендою про те, як Богородиця допомагала у зведенні Успенського собору Києво-Печерської Лаври, а ще переглянули світлини з гулянь на свято Покрови сучасних козаків.   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG