background

      Багато патетичних і, водночас, простих у своїй щирості слів про одвічну красу й складне сьогодення нашої країни, трагічну долю її народу, символи та свідчення неповторної мужності й мудрості її нації звучали цими днями в бібліотеці. Для учнів  черкаських шкіл працівники бібліотеки провели Перший урок нового навчального року на тему «Україна – єдина країна».

     Учні, які завітали на Перший урок до затишних залів книжкового храму, виявили неабияку одностайність, дотримуючись своєрідного дрес-коду: більшість були вбрані у вишиванки, дівчата доповнили святковий образ вінками, стрічками кольорів Державного Прапору України й тематичними етнічними прикрасами, а хлопці «озброїлися» сувенірними синьо-жовтими прапорцями. Атмосфера також панувала відповідна – діти були уважними, охоче висловлювалися на теми патріотизму, важливості відчуття єдиного народу, значення України особисто для них. Звісно, усі бібліотекарі побудували уроки на короткому екскурсі в історію української державності та на розгляді походження й значення основних державних символів. Утім, кожен відділ зробив для своїх читачів особливі акценти.

     Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів провів уроки для учнів 6-А, 6-Б і 8-Б класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19, 9-А та 10 класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 21, 5 – 6 класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 8, 9-А, 9-Б та 10-А класів Першої міської гімназії. Учням 5-6 класів бібліотекарі розповіли цікавинки про природні багатства нашої землі; познайомили їх із красивими легендами про барвінок, соняхи, вербу, калину та інші рослинні й тваринні символи; продемонстрували фотографії унікальних українських дерев, наших гір, рік і морів. У роботі зі старшими учнями наголос було зроблено на окремих сторінках української історії. Діти пригадали такі події, як входження України до складу Речі Посполитої, видання Валуєвського циркуляру, діяльність Центральної Ради, створення Народного руху України. Не оминула бібліотекар увагою й події новітньої української історії останніх 10 років.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Учням 7-А, 7-Б, 8-А, 8-Б і 10-Б класів Першої міської гімназії, які завітали на урок відділу масової роботи та естетичного виховання, особливо детально розповіли про художню й естетичну цінність Державного Гімну України, порівнюючи його з радянським попередником. А ще акцент було зроблено на думці, що основне багатство будь-якої країни – усе ж таки її люди. За допомогою бібліотекаря читачі пригадали досягнення видатних українських письменників, митців, космонавтів, спортсменів, науковців, державних діячів, як минувшини, так і сьогодення.

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Урок, який у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів відвідали учні 4-А класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3, вийшов насправді інтерактивним і найбільш веселим. Послухавши необхідну пізнавальну інформацію від бібліотекаря, діти взялися особисто характеризувати Україну, добираючи спільними командними зусиллями найбільш виразні прикметники до імені нашої держави. На кілька миттєвостей замислившись, що для них важить рідна земля, діти називали її квітучою, мальовничою, легендарною, родючою й, на жаль, політичною (такі наразі реалії навіть в очах найменших читачів).

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Після тематичних уроків кожен охочий міг уже самостійно ознайомитися з книжковими виставками «Україна – моя країна» та «Великий син великого народу» (присвячена Т.Г. Шевченку) у фойє бібліотеки, а ще висловити свою любов до країни та її національних традицій, сфотографувавшись в образі козака й козачки.

014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG