background

     Нещодавно наша бібліотека одержала в дарунок від Михайла Федотовича Слабошпицького 217 примірників книг, за що ми, бібліотекарі і читачі, щиро йому дякуємо.

     Усяка література має своїх видатних трудівників – людей, які завжди єднають творця і читача. Саме таким є  Михайло Слабошпицький — трудівник української літератури і багатьох літератур світу.

     Народився Михайло Слабошпицький 1946 року в с. Мар'янівка на Черкащині. 1971 р. закінчив факультет журналістики КДУ. Працював у пресі. Був головним редактором газет і журналів. Обирався секретарем правління Київської організації Спілки письменників України. Автор понад двох з половиною десятків різножанрових книжок, серед яких — казки, оповідання й повісті для дітей, літературні портрети, документалістика й публіцистика, біографічна проза. Найвідоміші його твори: роман-есе «Марія Башкирцева», роман-колаж «Никифор Дровняк із Криниці», роман-біографія «Поет із пекла», біографічна повість «Українець, який відмовився бути бідним», збірка біографічних нарисів «Не загублена українська людина». Особливої популярності набула його книжка художніх оповідей з національної історії «З голосу нашої Кліо». Його праці – це найкращі підручники з літератури, які варто прочитати кожному українцеві.

      Михайло Слабошпицький – не лише український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч, лауреат дев’яти літературних премій, але і виконавчий директор Ліги українських меценатів, один із засновників міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика та головний редактор видавництва «Ярославів Вал».