background

      Наші пращури вірили, що за межами зримого світу існує не менш досконалий вимір потойбіччя. І крім знайомих рослин і тварин, його населяють численні таємничі істоти, не завжди дружні до людини. Про таких істот – божеств, демонічних створінь та про магію побутових предметів розповіли учням 5-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 17 працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів на уроці народознавства «Українці: народні вірування, повір’я, демонологія».

     На заході діти дізналися, який слов’янський бог створив першу золоту обручку й перший плуг (Сварог), як звали єдине в київському пантеоні жіноче божество (покровителька жіночих ремесел, вологи, дощу Мокоша), який таємний зміст і символічне значення несе в собі звичайне яйце, як по-іншому в народі називали чорта.

     Особливий інтерес у маленьких читачів викликали демонічні створіння – водяники, русалки, домові, вовкулаки, упирі, злидні, мавки, вій, чугайстер та інші. Це й не дивно, якщо врахувати популярність цих персонажів та багатьох їхніх «родичів» не лише в класичній літературі, а й у сучасній масовій культурі. 

     Кілька століть тому у побуті могло згодитися знання про можливості й відмінності природних і навчених відьом, а також чисельні побутові забобони. Чому, наприклад, не можна тарабанити ложкою? Чи облизувати макогон? А що грозить любителям витирати руки об скатертину? Відповіді на ці запитання сьогодні викликають сміх, але ж чомусь наші предки саме так бачили навколишній світ. Тож хтозна, скільки правди в таких історіях, не даремно ж кажуть, що у брехливій казці завжди є натяк…

03.JPG 04.JPG 05.JPG 06.JPG