background
Зустрічаємо 2022 рік у бібліотеці!

Ось і настав новий, 2022-й, рік – пора надій, віри в дива, усмішок, обіцянок собі і Всесвіту. Наші читачі зустріли його весело й цілком підготовлені: численні заходи, що їх напередодні проводила Черкаська обласна бібліотека для дітей, не лише подарували відповідний настрій, а й допомогли створити листівки найближчим людям і зробити свій внесок у святкове застілля. Як усе було, читайте в статті.

Численні заходи, що розширюють знання про зимові свята, культурне дозвілля й, водночас, здатні добряче повеселити, підготували для відвідувачів у відділі масової роботи та естетичного виховання. Однією з перших тематичних подій став майстер-клас «Подарунок під ялинку». Бібліотекар підказувала учням 2-А класу Першої міської гімназії, як створити гарненьку привітальну листівку із барвистою ялинкою. Малечі знадобилося чимало кольорового паперу й фантазії. Але зрештою, в усіх вийшли яскраві та сповненні найкращих побажань листівки.

Дещо складніший виклик постав перед учнями 3-А й 4-В класів Першої міської гімназії. На них чекала творча зустріч із майстринею з розпису Оксаною Савенко «На новорічний майстер-клас ми запрошуємо вас». Завданням дітлахів було розписати глазур’ю різдвяні пряники у формі будиночків, ялинок і людей. Але перш ніж юні кулінари взялися до справи, Оксана Тарасівна трохи розповіла їм про значення й походження різдвяних пряників. Вона зробила акцент на медово-імбирному тісті для цих смаколиків. Рецептуру раніше тримали в секреті, вона вважалася надбанням і досягненням окремих господинь. Також майстриня описала історію походження й поширення на українських землях прянощів – кардамону, чорного перцю, мускату та ін. І, звісно, продемонструвала, якими візерунками і як найліпше розписувати пряники, щоб вони стали справжньою прикрасою новорічного столу.

Дізнатися більше про класичні твори, присвячені холодній порі й святам, пощастило учням 3-А класу Першої міської гімназії. Для них працівники відділу масової роботи та естетичного виховання спільно з викладачами й учнями Черкаської ДМШ № 2 провели лекцію-концерт «Зимові візерунки». Чудовий варіант для створення піднесеного настрою в очікуванні новорічних див! Як і святково-розважальна програма «Буде радість, буде сміх – свято завіта до всіх», учасниками якої стали учні 3-Б класу Першої міської гімназії. Їм вдалося і посміятися від душі, і друзів інтелектом вразити, і на тривалі святкування налаштуватися. Бібліотекар пропонувала дітям загадки, інтелектуальні конкурси з добору рим, тематичних епітетів, побажань на різні літери алфавіту. А порухатися дозволяли завдання з грою в «сніжки» з паперу, пантомімою, танцями, акторськими виправами. Насичене й кумедне вийшло дозвілля.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg

Відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів потішив своїх користувачів традиційним «хітом» – різдвяно-новорічними вечорницями «Бажаємо цій хаті, щоб всі були багаті». Цього разу в переддень зустрічі Нового року ошатну й затишну світлицю, облаштовану в Кімнаті казок, навідали учні 3-Б класу Першої міської гімназії. Прикметно, що пишне свято в цьому випадку – спільні зусилля і бібліотекарів, і дітей. Маленькі читачі не один день старанно репетирували колядки й кумедні народні пісні, начитували гуморески й вірші, водили бешкетливу козу, завзято витанцьовували і вчилися всіляким ритуалам, прийнятним на вечорницях. Ефект від таких старань вийшов найліпшим: і батьків здивували, і самі повеселилися, і побачили однокласників у незвичних образах. А наприкінці дійства ще й поворожили на майбутнє – прогнози в усіх вийшли лише оптимістичні.

Користувачі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів відчули перед святом справжнісіньку магію! А все тому, що для них «зимову тему» поєднали з улюбленою фентезі-франшизою мільйонів підлітків – творінням Джоан Ролінґ. Учні 5-А, 5-Б, 6-А, 6-Б ЗОШ № 21 ім. Ю.Г. Іллєнка та 6-А, 6-Б класів ЗОШ № 4 взяли участь у квесті «Новий рік із Гаррі Поттером». На них чекали уроки зіль і настійок, віщування, квідичу, а також хитромудрі завдання, пов’язані зі знищенням зловісних горокраксів. І все це в теплому різдвяному антуражі! Власне, не випадково перші фільми про Хлопчика-Який-Вижив вважаються різдвяними, навіть попри те, що містять зовсім мало відповідних сцен. Казки й зимові свята ідеально пасують одне до одного.

 

014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.JPG 023.JPG 024.JPG 025.JPG