background
Бібліотечні ігри до Дня козацтва 2020

    14 жовтня в Україні з давніх-давен відзначають свято українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Колись до цього дня наші героїчні пращури обирали гетьмана й вшановували свою заступницю – святу Діву Марію. У новому тисячолітті традиції українських лицарів відроджуються й зберігаються, а самі козаки згадуються окремо, як зразок відваги, видатної самоорганізації й таланту. Та віднедавна 14 жовтня – ще й державний вихідний. Уже кілька років  на «екваторі» осені відзначають День захисників України – усіх оборонців, які відстоюють територіальну цілісність нашої держави зараз, і тих, хто бився за неї в минулому.

    Щороку Черкаська обласна бібліотека для дітей відзначає це свято по-особливому, організовуючи численні тематичні заходи, ігри, квести для школярів. 2020 рік не став винятком, проте через карантинні обмеження майже всі масові заходи були проведені в особливому порядку – з дотриманням маскового режиму та максимально можливої соціальної дистанції.

    Бібліотекарі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів організували для учнів 3-В та 3-Б класів Першої міської гімназії тематичну військово-патріотичну гру «Я козак – і ти козак». А для учнів 1-Б класу Першої міської гімназії провели годину українознавства «Ми – козаки, ми України сила!». Діти дізналися чимало цікавого про побут, військову стратегію, легендарні здібності козаків та їхніх найзнаменитіших лідерів. А потім, завдяки грі, самі відчули себе запорозькими звитяжцями, намагаючись дотримуватися деяких їхніх традицій (звісно, козацькі виправи були максимально адаптовані для сучасних малюків й абсолютно мирні). Розважаючись, діти опановували козацький лексикон, вчилися розрізняти козацькі звання, на швидкість вдягали шаровари, мірялися силами, спостережливістю, танцювальними здібностями, розшифровували таємні послання.

    Та працівники відділу не обмежилися безпосереднім спілкуванням із користувачами. Скориставшись онлайн-ресурсами, вони підготували для читачів змістовну віртуальну презентацію, присвячену звичаям святкування Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Приснодіви Марії. У матеріалі можна знайти інформацію про обряди, весільні дійства, традиційне дозвілля та заборони, пов’язані із серединою жовтня; легенди про дива заступництва й появи Божої Матері православним у складні часи; народні прикмети, що з’явилися в результаті спостережень за природою і які й досі працюють. Наприкінці презентації викладені прислів’я й ніжна поетична сторінка, завдяки якій читачі точно замилуються золотою порою року. Матеріал доступний у рубриці «Календар подій» у віртуальному хабі бібліотеки «Навколо читання».  

    Не менш цікаві події пройшли до свят у відділі масової роботи та естетичного виховання бібліотеки. Учні 8-Б класу Першої міської гімназії стали учасниками патріотичного вечора «Шляхом мужності і слави». До уваги підлітків була розповідь бібліотекаря про українських героїв попередніх епох, які відстоювали право України на волю й самовизначення, не шкодуючи сил, до останньої краплі крові. Слова ведучої підкріплювали уривки з документальних стрічок і тематичних журналістських матеріалів, записи проникливих пісень. Враження підсилювала також книжкова виставка, з якої після заходу можна було вибрати твір для подальшого поглибленого вивчення теми.  У межах заходу учасники скористалися новими ресурсами бібліотеки та виконали на інтерактивній дошці ігрову вправу, розроблену бібліотекарями спеціально до події. Чекали на читачів і традиційні інтелектуальні розваги: історичні перегони «Козацькі ватажки», тематичні ігри «Чорна скринька» та «Вірю – не вірю».

    Працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів підготували для всіх охочих інтерактивну презентацію «Сила нескорених», також опубліковану на бібліотечному блозі. У цьому продукті ви знайдете пізнавальні відеоролики, інформаційні плакати, розроблені Українським інститутом національної пам’яті, витяги з довідкових та наукових видань, наявних у фонді книгозбірні.

    Окреме задоволення ви отримаєте також, скориставшись нашими новинками для «Ігрового майданчика» на сайті бібліотеки. Зазирнувши до рубрики «Українознавство», зможете перевірити, наскільки добре ви знаєтеся на улюблених стравах українських лицарів (інтерактивна гра «Козацька їжа»). Заповнивши ж кросворд «Де козак – там і слава, і воля» та пройшовши вікторину «Із козацької скарбниці», ви освіжите в пам’яті деталі козацького побуту, самоврядування, військової стратегії та історії. Трохи напружити зір і, водночас, дати відпочинок пам’яті дозволить нова рубрика «Знайди відмінності». До вашої уваги – перша гра «Як козаки по сіль ходили» за мотивами серії мультфільмів «Все про козаків». Знайдіть 10 відмінностей між двома тематичними зображеннями й перевірте свою уважність, натиснувши кнопку «Відповідь». 

 

002.JPG 003.JPG 004.jpg 005.jpg