background

      Творча зустріч із головою Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженим майстром народної творчості України Ольгою Михайлівною Мартиновою «Живі традиції народного мистецтва» відбулася у відділі масової роботи та естетичного виховання. Поглибити свої знання в цій галузі й поспілкуватися із цікавою людиною пощастило учням 7-А класу Першої міської гімназії.

     До чарівного світу виробів декоративно-прикладного мистецтва дітей запросили працівники відділу, підготувавши невеличку вступну частину до зустрічі. Вони пояснили різницю між професійним і народним мистецтвом; позначили, які види воно має, з якими матеріалами й символами працює; описали роль традиції в оформленні різних побутових предметів. А також представили літературу, що її можна знайти в бібліотеці із цієї теми.

     Відтак слово взяла Ольга Михайлівна. Вона не просто розповідала присутнім про особливості виготовлення ляльки-мотанки, розпис яєць на Великдень, вишивання на сорочках і рушниках, підготовку дитячих іграшок із різних природних матеріалів. Гостя представила зразки усіх таких виробів, що стало для читачів найліпшою ілюстрацією її слів. Загальною інформацією майстриня не обмежилася. Вона оповіла про техніки й духовну складову праці професіоналів й аматорів. Пояснила, що братися за писачок, голку, відріз тканини варто тільки із чистою душею й найкращими намірами – тоді результат зусиль набуде для власника особливого значення. Наприклад, стане його талісманом, оберегом, а не лише красивим сувеніром. На підтвердження гостя розповіла кілька поширених у відповідному середовищі легенд про майстрів-писанкарів, які своїми прагненнями й візерунками прикликали дощ і робили життя родини більш плідним та затишним.

     Зупинилася Ольга Мартинова й на такому рідкісному сьогодні для нашої місцевості ремеслі, як ткацтво. Втрата його популярності тим більш прикра, враховуючи, що підґрунтя для його процвітання на Черкащині якраз-таки є. Варто згадати лише поширене колись у с. Панське сукновальство. Цікавою для учасників зустрічі також була розмова про іконопис та його особливу красу й значення в руках аматорів, простих сільських малярів.

     Говорила Ольга Михайлівна також про відмінності між справжнім народним мистецтвом і популярним сьогодні хенд-мейдом; про різьблення й звичаї прикрашати скрині – гордість українських господинь; про розпис на посуді й той прикрий факт, що робота спеціалістів із Черкащини менш відома, ніж петриківські візерунки; про випалювання глиняного посуду; про вимоги до плетення вінків; при весільні прикмети й забобон щодо виготовлених руками за такої важливої нагоди подарунків. Насамкінець майстриня запросила всіх учасників зустрічі приходити до Галереї народного мистецтва України на Хрещатику. А ще – долучитися до численних майстер-класів, які проходять у Галереї, аби ліпше пізнати традиції своєї Батьківщини й, можливо, відкрити в собі приховані таланти.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG