background

      Про далекі мандри, зустрічі з дивовижними створіннями й найсмачніше у світі морозиво мріють усі діти (або, принаймні, переважна більшість). Та й, чого гріха таїти, чимало дорослих: незвіданого довкола завжди вистачає, скільки не подорожуй. Цими мотивами вправно користуються хороші письменники, як-от прозаїк, поет і публіцист Олесь Ільченко, і збирають цілі армії шанувальників своєї творчості. Хай там як, а 20 грудня кількість фанів у письменника Ільченка зросла – за рахунок учнів 4-А класу колегіуму «Берегиня». Ці читачі прикипіли серцем до книжки автора «Таємниця старої обсерваторії» й увесь свій захват висловили в спеціальному проекті, який реалізували на чолі зі своїм класним керівником спільно з працівниками відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів.

     Проект базувався на літературній годині «Киянин із гайдамацькою душею», присвяченій біографії й роботам Олеся Ільченка. Бібліотекар детально розповіла дітлахам про те, як і чому цей іменитий поет і вправний перекладач звернув свою увагу на дитячу літературу; як, навіть обравши перо в якості основного робочого інструменту, залишається біологом не лише за освітою, а й за покликанням (ідеться про численні науково-популярні книги Ільченка для найменших про риб, птахів, жуків, дерева тощо); як митець тестує свої історії на юних читачах і керується їхньою реакцією при відборі сцен; які книжки можна знайти в нашій читальні. Натхненні «Таємницями старої обсерваторії», малюки зацікавилися й іншими творами письменника й до кінця заходу встигли придивитися для себе кілька наступних шедеврів майстра.

     Та літературна година була особлива не лише цікавою інформацією про автора і його роботи. Під керівництвом вчительки діти виявили весь свій творчий хист і детально опрацювали «Таємницю старої обсерваторії» в усіх контекстах. У межах підготовки до заходу учні 4-А класу не лише уважно перечитали всі сторінки й роздивилися ілюстрації книги, а й представили одноліткам власні креативні продукти на осмислення прочитаного. Для найбільш ефективної роботи діти були об’єднані в кілька груп за назвами окремих глав і локацій книжки.

     Наприклад, учасники «Чорного плаща» виготовили всілякі поробки для унаочнення важливих предметів і персонажів із фантастичної повісті. Так читачі змогли на власні очі побачити, який вигляд могла б мати загадкова обсерваторія, фотель для подорожей паралельними світами, головні герої Оленка й Влад та роботи з більш розвинених цивілізацій. Учасники команди «Лицарі проти драконів» прискіпливо дослідили авторські неологізми й різні екзотичні слова, з’ясували їхнє значення, правильні наголоси й потренували з однокласниками їх правильну вимову. Групи «Підземний хід» і «Бермудські пірати» розіграли для товаришів найбільш яскраві сценки з книги. Майстерні художники з команди «Ворп-двигун професора Філа» підготували цілу галерею ілюстрацій до твору й пояснили свої задумки присутнім. А мандрівники з «Країни хижих носорогів» підсумували все обговорене за допомогою детальної й майже дорослої презентації Power Point.

     Наприкінці години можна було не сумніватися, що читачі знайомі із цією історією Олеся Ільченка до останньої крапки. Більше того, малюки настільки загорілися творчістю цього автора, що інші його видання (особливо ж продовження «Обсерваторії…», яке бібліотека нещодавно отримала в подарунок від видавництва «Грані-Т») розхапали, як гарячі пиріжки.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG