background

    Одним із наслідків вдалої дискусії здавна вважається інтелектуальне зростання її учасників та виведення ними істини. Звісно, за умови, що суперечка відбувалася за всіма правилами, без образ і кпинів, зате з вільним обміном думками, фактами, прикладами з життя та мистецтва. Наскільки такий вид дозвілля й особистісного розвитку їм пасує, перевіряли учні 7-Б класу Першої міської гімназії під час диспуту «Життя варте, щоб жити». Таку форму спілкування для них організували працівники відділу масової роботи та естетичного виховання. Результатами всі залишилися задоволені.

     Питання пошуків сенсу життя взагалі складне й навряд чи має однозначну відповідь. Та це не означає, що сам пошук не може бути цікавим і змістовним. Замислюючись над цією непростою для їхнього віку темою, читачі говорили про можливість залишити своєю творчістю й добрими справами слід на землі, про важливість навчання на власних помилках і чужому досвіді, про «світлі» й «темні» смуги та вміння проживати їх гідно, про пізнання свого внутрішнього світу, характеру, ідеалів. Для дітей важливим було поділитися одне з одним думками про дар людського існування й фатальну хибність легковажного до нього ставлення. Особливо актуально такий напрям роздумів прозвучав у контексті вже трохи пригаслої популярності суїцидальних груп штибу «Синього кита» й «Тихого дому».

    Самогубство буває різним, не завжди швидким і несподіваним для оточення. Є чимало повільних і поступових методів саморуйнування – алкоголізм, наркоманія, надмірне захоплення тютюнопалінням. Про трагічні наслідки шкідливих звичок і небезпечних для здоров’я експериментів діти також висловили чимало суджень, насправді дорослих і виважених. Загалом, присутні на диспуті виявили гідну подиву активність та розсудливість. Крім того, на посилення аргументації усіх сторін бібліотекарі доповнювали обговорення глибокими філософськими притчами та переглядом тематичних відеороликів. Спілкування вийшло гострим, дотепним й однозначно збагатило своїх учасників новими ідеями та темами для тривалих роздумів наодинці. А можливо, хтось відкрив для себе новий захопливий вид дозвілля, адже добрий диспут – справжня наука, яка може народжувати в залучених до неї неабиякий азарт і підживлювати розум не гірше за читання й прославлені інтелектуальні ігри.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG