background

      «Рум’янець», «хмурень», «зазимник», «корінник осені» – як тільки не називали цей місяць у народі! Нам він відомий під ім’ям «жовтень». Його люблять за яскраві барви, ще тепле сонечко й багатющі традиції старовинного українського свята, що знайшло собі місце в самому серці найсумнішої пори року, – свята Покрови. Власне, про походження, звичаї та значення цього свята для українців і йшлося на численних просвітницьких заходах, які пройшли в нашій бібліотеці до 14 жовтня.

     Особливий настрій і тональність святкуванню задала година українознавства «Осінні ключі Покрови», яку для учнів 8-В класу СПШ № 17 провів відділ масової роботи та естетичного виховання. Читачам, що слухали інформативну розповідь бібліотекаря, лишалося тільки дивуватися мудрості й одвічній гармонії, закладеним у традиційних для жовтня народних розвагах, примовках, прикметах та побутових подіях. З одного боку, свято Покрови глибоко релігійне. Тож діти дізналися чимало легенд про дива, які Пресвята Богородиця творила заради порятунку Константинополя, Почаївської Лаври; плач ікон Діви Марії, який віщував козакам поразку в битві; молитви до Божої Матері; зворушливе й трепетне ставлення до її образів в українських лицарів.

     З іншого боку, до свята Покрови примішувалося чимало по-своєму аргументованих забобонів, кумедних приказок та несподіваних ритуалів. Наприклад, весільна дівоча ворожба, звичай «барвінкування», урочистий початок сезону вечорниць. До 14 жовтня намагалися завершити будівництво й утеплення хати, приурочували священні для сільської громади храмові свята. А в сам центральний день осені вшановували жіноче рукоділля (особливо вишивку, покровителькою якої також вважалася Богородиця) й прагнули визначити, що за погода чекає на людей узимку.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG

     Зважаючи на глибоку повагу козаків до Пречистої Діви, цілком природно, що зі святом Покрови збігається ще й День українського козацтва. Це найліпший час, аби розказати допитливим дітлахам про устрій життя на Січі, героїв та міфи, пов’язані з непростою для України епохою. Нагодою скористався відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів, де для учнів 6-Г класу СПШ № 17, 7-А та 9-А класів ЗОШ № 19, 8-Б класу ЗОШ № 12 провели історичну відеогодину «Шляхами козацької слави». А також відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів із годиною українознавства «Засвіт встали козаченьки» для учнів 2-Є класу СПШ № 17. Із захватом і цікавістю учасники заходів слухали про виникнення козацтва, одяг й особливу моду козаків, їхню військову ієрархію, зброю, човни, техніку ведення бою, характерництво, розподіл обов’язків на Січі й звичку давати промовисті прізвиська, що з роками перетворювалися на прізвища. Вразили дітей перекази про сповнену таємниць і подій долю Байди Вишневецького, жорстоку вдачу черкаського старости Остафія Дашковича, карколомні пригоди Івана Сірка та інших відомих особистостей.        

 

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

     Просвітницькі заходи цього тижня не обмежилися оглядом окремих етнографічних та історичних епізодів, а перейшли до розмови про державу загалом. Йдеться про відеомандрівку «Україну свою пізнаю», яку для учнів 5 – Б класу СПШ № 3 організували у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. В інтерактивній формі, активно висловлюючи власні думки (й підкріплюючи їх енергійними жестами), демонструючи ерудицію й просто уважно слухаючи бібліотекаря, діти пригадали, за що вони люблять Батьківщину й чому пишаються нею. Наприклад, за красу й несхожість її міст – Києва, Львова, Полтави, Хотина, Кам’янця-Подільського, Чигирина – з їхніми цінними пам’ятками культури, архітектурними спорудами й колективною пам’яттю мешканців про героїчне минуле. За соковитість і колорит народного мовлення, увічнені в прислів’ях і приказках на всі випадки життя. За добрий смак страв і вибагливість національної кухні (деякі рецепти читачі спробували практично втілити за допомогою карток із зображенням їстівних інгредієнтів). Зрештою, досліджувати країну, в якій живеш, можна безкінечно, і це ніколи не набридне.

 

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg