background

      Павленко М. Райдуга в решеті. Про дитинство Павла Тичини, Надії Суровцової, Василя Симоненка, Василя Стуса й Ірини Жиленко : роман у повістинах / М. Павленко ; іл. М. Павленко. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2013. – 367 с. : іл. – (Сузір’я славетних).

 

     Людині дано так мало дитячих років, але який глибокий слід залишають вони у долі! Адже саме з дитинства — і потяг до знань, і любов до своєї землі, і власна гідність, і всі таланти, якими потім засвітишся у цьому світі...

     

     Для широкого кола читачів.

      Павленко М. Як дожити до ста : оповідання / М. Павленко ; передм. і ред. В. Медведя. – Умань : АЛМІ, 2012. – 175 с.

 

     Ця книжка є  перевиданням (із незначними виправленнями) однойменної збірки Марини Павленко, виданої 2004 року Національною спілкою письменників України внаслідок перемоги в Міжнародному конкурсі «Гранослов» (вперше в цьому конкурсі Марина Степанівна перемогла як поет 1996 року). Сюди увійшли оповідання й новели, написані нею з 1997 по 2003 роки. Без змін збережено й тодішню передмову члена Національної спілки письменників України, лауреата Національної премії України імені Шевченка В’ячеслава Медведя.

      Павленко М. Русалонька із 7-В + дуже морська історія : п’ята кн. із циклу «Русалонька із 7-В» / М. Павленко ; іл. О. Ваніфатової. – Вінниця : Теза, 2013 – 250 с. : іл.

 

     Це найбільш "приземлена" книжка про життя вже восьмикласниці Софійки Щербань. Тут майже немає містики й детективної інтриги, як у попередніх книжках цієї серії, зате є багато знайомих підліткових конфліктів. Цього разу Софійка їде разом з іншими школярами на море, пізнає красоти Криму і Поділля, а заодно намагається розібратися у власних почуттях: любить вона Сашка чи таємничого знайомого на прізвисько "Козирний Туз"? Буде також перший поцілунок. Але з ким?...

 

     У книжці багато йдеться про те, як важливо оберігати природу, збирати сміття, не доводити до пожеж, не бруднити води й не заважати своїм існуванням тим, хто живе на цій землі давніше, ніж ми.

 

     Для середнього шкільного віку.

     Павленко С. О. Філологічний калейдоскоп. Ч. 1 : Фонетика. Лексика. Будова слова / С. О. Павленко, О. П. Павленко. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2010. – 159 с.

 

    «Філологічний калейдоскоп» – методичний посібник насамперед для небайдужих словесників. Усі матеріали підібрано з любов’ю до рідної мови, знанням її – багатої, милозвучної, справжньої, живої. На сторінках «Калейдоскопа» знайдеться чимало цікавинок не тільки для учителів, а й для учнів.

     Павленко С. О. Філологічний калейдоскоп. Ч. 2 : Морфологія / С. О. Павленко, О. П. Павленко. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2011. – 127 с.

 

    Друга частина «Філологічного калейдоскопа» (Морфологія) – цілком самостійна. В ній учителі так само знайдуть цікаві матеріали для використання на уроці та в гуртковій роботі. Рубрики «Устами сатирика Євгена Дудара», «Свого – не цурайтесь», «Всупереч підручникові» наштовхнуть на роздуми. А ще розважать «Перерва на усмішку» чи «Весела робота». Поетичність рідної мови допоможуть відчути «Літературні хвилинки» від  В. Голобородька, В. Лучука, М. Сингаївського, А Малишка й авторів цього посібника.