background

Розробляючи книжкову виставку «Абетка здоров’я», бібліотекарі відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів ставили за мету: ознайомити дітей із способами збереження і зміцнення здоров’я, правилами особистої гігієни тощо.
Біля виставки-порадниці розмістився великий і  смішний Мийдодір, який привертає увагу дітей і підіймає настрій. Література представлена у таких розділах:

І. Про тебе самого.
ІІ. Майстри лікарських справ.
ІІІ. Веселі уроки здоров’я.
ІV. Красу і здоров’я дарує природа.
V. Салон краси.
VІ. Батькам про здоров’я дітей.
Кожний із розділів виставки супроводжують цікаві і корисні тексти.
Наводимо їх:
Візьми на замітку.
І. Якщо хочеш менше хворіти і отримувати в школі кращі оцінки, не чекай, доки мама спитає, чи ти вже поснідав, а сам проси на сніданок кашу, бутерброд із чаєм. Адже діти, які регулярно снідають – не тільки менше хворіють і краще вчаться у школі, а й відповідальніше ставляться до всього, ніж ті, хто відмовляються від вівсянки чи млинців.
ІІ. Усі знають, що жувальна гумка (високоякісна) очищає зуби від залишків їжі, зберігає свіжість подиху, зміцнює щелепи. Але не варто надміру захоплюватися нею, бо наші морква і яблуко роблять це не гірше від неї. А ще – набагато смачніші і корисніші.
ІІІ. Не проси маму часто купувати шоколад, бо вона подумає, що ти чимось або кимось наляканий. Виявляється, що наш смак залежить від настрою: переляканій людині найчастіше хочеться шоколаду; після дванадцятки з контрольної – кортить чогось солоденького; коли у тебе поганий настрій і почуваєшся самотнім – організм потребує молока, супу, соку.
Цікаво знати,що…
І. Давним-давно, коли ще не було мила, стародавні римляни вмивалися … дуже дрібним піском, який спеціально завозили з берегів Нілу. Єгиптянам милом слугувала паста з бджолиного воску, котру змішували з водою. Згодом римляни для вмивання почали застосовувати попіл тасоду. Ще пізніше навчились виготовляти мило з тваринного жиру та попелу.
ІІ. Щітка для зубів ще молодша, ніж  мило. Вперше згадується про неї у 17 столітті. До того замість щіточки використовувалась вода для полоскання рота.
ІІІ. Гребінець – один із найдавніших винаходів людини. На ранній стадії цивілізації люди робили гребінці з усього, що було під рукою: зі шкіри,  дерева, бамбука, прожилків листка кокосової пальми, з рогів бика чи слонової кістки.
ІV. Перші ванни з’явились в 1700-1400 роках до нашої ери. Вони були дуже схожі на сучасні. Їх виготовляли з полірованого каменю, срібла, мармуру або дерева.
Пам’ятай!
І. Той, хто не дружить із водою і милом, зубною щіткою і пастою, їсть немиті овочі і фрукти, –  може захворіти на небезпечні інфекційні хвороби.
ІІ. Той, хто не робить щеплення, –  може захворіти на дуже небезпечні хвороби, проти яких безсила навіть загартована армія імунітету.
ІІІ. Той, хто хоче вирости великим, має менше часу проводити біля телевізора, бо фільми жахів погано впливають на сон, а людина (це всім відомо) росте уві сні. Надивишся увечері серіалів про зоряні війни чи вампірів – і за ніч не виростеш ні на міліметр.
ІV. Вчіться при іграх, при ходьбі завжди дихати носом, бо через відкритий рот входить багато пороху в груди, а це – шкідливо. Дихайте носом і тоді, коли морозяно або дуже холодно. Це допоможе вам не застуджуватись.