background

До читання – через розваги

У червні поточного року Український інститут книги оголосив Конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання. Черкаською обласною бібліотекою для дітей напрацьовано значний досвід залучення дітей до книги і бібліотеки. Тож участь у конкурсі стала гарною нагодою поділитися своїм доробком з фахівцями області та влаштувати для дітей яскраве літературне свято.

До розробки проєкту cпонукали ще кілька обставин, а саме:

  • моніторинг роботи бібліотек області показав, що при організації ігрових програм для дітей, фахівці книгозбірень недостатньо приділяють увагу популяризації книги і читання, часто обмежуючись проведенням розважальних конкурсів та вікторин;
  • на жаль, впродовж останніх років Черкаська обласна бібліотека для дітей як методичний центр, з огляду на певні обставини (карантинні обмеження через пандемію Covid-19, нестача коштів на відрядження), поширювала свої напрацювання серед книгозбірень територіальних громад, що надають бібліотечно-інформаційні послуги дітям, лише віртуально. Тож окремі технологічні моменти залишалися поза увагою бібліотекарів;
  • суттєве скорочення кадрів бібліотек для дітей та робота в режимі неповної зайнятості переважної частини фахівців сільських публічних бібліотек не сприяє розробці ними сучасних інтерактивних форм соціокультурної роботи.

На подолання саме цих викликів і було спрямовано проєкт «Бібліотечне турне «Читаємо, навчаємо», який став комплексним заходом і включав івент для дітей «Синьо-жовті книжкові розваги», методичну майстерню для бібліотекарів «Від ідеї – до успіху» та видання збірки інформаційно-методичних матеріалів «Через гру – до читання». Реалізація перших двох складових мала відбутися через здійснення серії одноденних виїздів фахівців Черкаської ОБД у територіальні громади області. Фінансове забезпечення поїздок, а також видання збірки планувалося здійснити за підтримки Українського інституту книги.

Проєкт успішно подолав всі етапи відбору і ввійшов до десятки переможців конкурсу. Тож вже у вересні ЧОБД розпочала реалізацію проєкту.

Фахівці Черкаської обласної бібліотеки для дітей відвідали Монастирищенську, Шполянську, Драбівську, Чигиринську громади, де на базі дитячих та публічних бібліотек влаштували для дітей видовищні, атмосферні дійства, а з фахівцями поділилися напрацьованим роками досвідом зі створення яскравих ігрових заходів.

Дітям запропонували літературно-розважальну програму, де ігри безпосередньо пов’язані з конкретними літературними творами, а саме: «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» Д. Корній, «Сторожова застава» В. Рутківського, «Дивовижні пригоди в Лісовій школі» В. Нестайка. Програму вибудували так, щоб охопити дійством якомога ширшу вікову категорію дітей.

Літературно-ігрова програма «Синьо-жовті книжкові розваги» виявилася справжнім святом для місцевих читачів. Оскільки ігри за мотивами творів Д. Корній та В. Рутківського були створені на основі квестових технологій, тож цілком логічним стало їх проведення в міських і селищних парках, що забезпечило учасникам простір для дій та підсилило атмосферність заходів. Інтерес розпалював і яскравий тематичний реквізит та фотозони.

Тож у парках, за деревами й кущами, учасники гри шукали духів, що, згідно з віруваннями наших пращурів, населяють ліси, водойми, гори й поля. Спориш, мавка, хуха, повітруля, вихровик та інші колоритні створіння мали свої завдання й виклики для активних підлітків. Наприклад, приготувати зілля чаклуна, знайти на карті зоряного неба заблукалу зірку, перешкодити блудові плутати лісових мандрівників, зобразити пантомімою елементи живої природи, знайомі й цікаві як нашим пращурам, так і сучасникам. Також учасники квесту за книгою Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» зустрілися з духом осені й отримали на пам’ять барвисті листівки, що заохочують до читання.

Не менш захопливим виявився для учасників і квест на основі історичного фентезі Володимира Рутківського «Сторожова застава» – книги й екранізації. Гравці полювали за потужним чаклунським каменем, що містить особливу силу й, згідно з фільмом, мав особливе значення для нападників-половців. Команди мандрували різними маршрутами від локації до локації, натрапляючи на несподіваних істот і виконуючи тематичні завдання. Так, підлітки відповідали на хитрі загадки волхва; шукали предмети, які головний герой фільму взяв із собою в минуле; рахували круків у «Воронівському лісі»; намагалися перехитрувати голема, розшифровуючи давні назви географічних об’єктів; будували власну невеличку фортецю; перемагали одне одного у влучності на станції «Богатирські ігри» тощо.

Чимало пізнавальних принад, але вже для найменших читачів, містила літературна гра «День відкритих дверей Лісової школи» за серією книг В. Нестайка. Учасники об’єдналися в команди, названі за іменами героїв твору, і дружно взялися до захопливої науки в літній школі, буцімто захованій у лісовій хащі. На малечу чекали уроки ведмежої мови, лісової математики, сольфеджіо, лісторії, лісографії, лісознавства. А на завершення – урок фізкультури від Макака Макаковича. Під час останнього дітлахи охоче мавпували рухи героїв мультфільму й виконали запальний танок.

Переймаючи наші формати популяризації читання й творчості українських письменників, бібліотекарі відвідували всі ігри, а часом і самі долучалися до виконання завдань. Та на них чекала й окрема навчальна програма. У межах методичної майстерні «Від ідеї – до успіху!» фахівцям бібліотек презентували огляд найуспішніших заходів Черкаської обласної бібліотеки для дітей та онлайн-продуктів для віддалених користувачів. Бібліотекарі також вчилися створювати віртуальні книжкові виставки й інтерактивні плакати на платформі Genial.ly, вправлялися в написанні власних ігор на платформі LearningApps. Затребуваним був і тренінг про особливості представлення бібліотек у соціальних мережах, розробку контент-стратегії, написання новинних текстів й інші способи комунікації із читачами бібліотечних профілів. Предметна розмова щодо особливостей роботи з бібліотечними фондами зняла найбільш гострі питання з теми.

Загалом учасниками заходів стали понад 200 дітей і 80 бібліотекарів чотирьох територіальних громад Черкащини. Колектив обласної книгозбірні отримав чимало позитивних відгуків від бібліотекарів, а щира реакція й активна участь у наших розважально-пізнавальних заходах дітей – узагалі, найкраща подяка. Отже, реалізацію задуму можна вважати успішною, адже проєкт дав можливість не лише розважити й зацікавити місцевих дітей читанням, а й на прикладі показав бібліотекарям громад вдалі кейси оригінальних і популярних форм масових заходів. Інформація та вміння, які вони отримали під час навчання, стане гарною базою та мотивацією для запровадження ними змін у підходах до промоції читання. Допоможе їм у цьому й збірка інформаційно-методичних матеріалів «Через гру – до читання». Її видання завершує проєкт. Посібник, крім консультацій, містить і найбільш успішні сценарії ігрових заходів з досвіду роботи Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Збірка буде передана бібліотекам кожної територіальної громади.