background
Готуємося до Великодня в бібліотеці

Технологія виготовлення писанок, дряпанок, мальованок і дивовижні легенди про походження крашанок; великодні зайчики, властиві західній традиції святкування, і «котики» з вербових гілочок, ближчі нам; вміст великоднього кошика й важливий для вірян розклад на тиждень перед великим християнським святом... Усе це теми, цікаві й малечі, й дорослим, коли мова про підготовку до Великодня. Тож бібліотекарі провели багато тематичних заходів напередодні 16 квітня й поєднали для читачів пізнавальний процес із приємним дійством виготовлення святкових сувенірів.

На описі біблійних й апокрифічних легенд про останні дні та воскресіння Ісуса, традицій святкування, оздоблення домівки, організації столу побудовано годину народознавства «Великодні передзвони», яку для учнів 1 – 2 класів приватної школи “Discovery school” провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Усні історії супроводжували слайди з репродукціями творів мистецтва й тематичними зображеннями.

Та здебільшого передвеликодні бібліотечні події доповнювали оповідну частину практичними майстер-класами, щоб дітлахи взяли безпосередню участь у підготовці до свята. У цьому ж відділі для учнів 4-Б класу Першої міської гімназії підготували писанковий майстер-клас з об’ємної аплікації «Прикотилась писанка до нас на гостину». На картонну основу учасники клеїли по-особливому згорнуті шматочки паперу, що вкупі створювали чудернацькі, але симпатичні візерунки. Такі собі декоративні писаночки, якими згодом можна прикрасити оселю.

Для учнів 5 класу приватної школи «Ідея» працівники відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів організували годину народознавства з майстер-класом «Великдень у кольорах і фарбах». Крім обов’язкової просвітницької частини захід передбачав виготовлення з кольорового паперу підставок під писанки. У читачів вийшли прекрасні оздоби для великоднього столу! Єдине, що трохи зіпсувало враження, – необхідність проводити захід в укритті (у цей час якраз тривала повітряна тривога).

Працівники відділу масової роботи та естетичного виховання провели для читачів відразу два різнопланові майстер-класи з однаковою назвою – «Писанковий вернісаж». Безпосередньо в Черкаській обласній бібліотеці для дітей вони з учнями 3-Б класу Першої міської гімназії робили за допомогою картону, кольорового паперу, ножиць і клею вітальні великодні листівочки. Малеча сама обирала, як прикрасити листівку – квітами, великодніми символами, абстракцією, та в підсумку в усіх вийшли гарненькі вітальні зображення.

Із вихованцями обласного притулку для дітей «Теплий дім» бібліотекарі виготовляли інший святковий декор – картонне дерево, прикрашене різнокольоровими паперовими писанками. Так у дітей був великий простір для творчого самовираження, настрій ставав дедалі більш піднесеним і, загалом, вийшло змістовне і яскраве дозвілля.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg