background
Прем'єра квесту по "Сторожовій заставі" Володимира Рутківського

Наскільки б переконливо науковці не доводили, що мандри в часі неможливі, людство все одно мріє зазирнути в минуле (а ще краще – в майбутнє), відшукавши відповіді на всі дражливі питання. У книгах цей сюжетний хід також нерідко стає запорукою успіху. Приклад – історично-пригодницьке фентезі Володимира Рутківського «Сторожова застава». Екранізація ж іще додала заманливої для підлітків інтриги – магії, чудернацьких артефактів і романтики. Власне, саме кіноваріант твору став основою для нового квесту «Сторожова застава: подорож у минуле», розробленому відділом обслуговування учнів 5 – 9 класів для своїх відвідувачів.

Гравці квесту полюють за потужним чаклунським каменем, що містить особливу силу й, згідно з фільмом, має особливе значення для нападників-половців. Виконуючи різні завдання, діти віднаходять всі шматочки таємничого артефакту й відкривають власний часовий портал. На них чекають богатирські змагання, зведення сторожової вежі, загадки від волхва, шифри, пазли й підказки від голема. Побут русичів, дбайливо прописаний Володимиром Рутківським у літературній основі, сусідує у квесті з новітніми технологіями. Учасники гри мають відповідати на питання віртуальної вікторини, відкривати QR-коди, збирати в дорогу цілком сучасного школяра Вітька Бубненка – головного героя «Сторожової застави». І в такий спосіб краще пізнають національну історію та культуру сьогодення.

Пограти в прем’єрний квест випала нагода учням 7-А класу Першої міської гімназії. Захід став однією з подій Всеукраїнського тижня дитячого читання, що наразі триває в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Пропонуємо онлайн-користувачам також пригадати перипетії творів Володимира Рутківського та екранізації «Сторожової застави». На «Ігровому майданчику» сайту книгозбірні, у рубриці «Літературні ігри», є ціла підрубрика, присвячена біографії й літературним працям Володимира Рутківського. Є там і вікторина, у яку грали учасники нашого нового квесту.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg