background
Відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання 2023

Всеукраїнський тиждень дитячого читання відкрили 23 березня в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Тема свята – «З книгою до перемоги» – цілком відповідала дійству на сцені: говорили про тематичні твори класиків і сучасників, слухали відеопривітання дитячих письменників, що зараз б’ються на передовій, читали вірші й надихалися. Особливого настрою дійству додали цікаві гості та художні номери у виконанні дітей і дорослих.

Про боротьбу українців за незалежність і право розбудовувати власну державу написано чимало прекрасних творів – і століття тому, і зовсім нещодавно. Тож доречно було почати з «класиків» – Івана Франка з його «Захаром Беркутом» і Володимира Рутківського зі «Сторожовою заставою». Обидва твори мають відносно нові й доволі якісні екранізації, тож слова ведучих вдало доповнили уривки з обох стрічок.

Утім, навіть у такі складні часи, як нині, майстри слова продовжують творити, часом навіть з окопів. Тож за допомогою різних матеріалів присутніх на заході дітей – учнів 8-А й 8-Б класів Першої міської гімназії – ознайомили з творчістю таких українських авторів. Йшлося, зокрема, про Віталія Запеку, Сергія Гридіна, Сергія Пантюка.

Окремий акцент ми зробили на творчості нашого колеги – керівника бібліотечного театрального гуртка «Задзеркалля», поета, драматурга, режисера, актора, автора багатьох віршів і пісень Олександра Бондаренка. Навіть зараз, перебуваючи в зоні бойових дій, старший сержант Олександр Бондаренко продовжує писати, пропускаючи всі реалії сьогодення через свою душу. І деякі його вірші прозвучали в цей день зі сцени у виконанні працівників бібліотеки.

Ще одна авторка із Черкащини – письменниця, літературознавиця, критикиня, доцентка кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Ганна Клименко-Синьоок – мала можливість привітати дітей особисто. Вона розповіла, з якими морально-психологічними, професійними викликами стикається письменник у воєнний час і прочитала присутнім свій щемливий і влучний вірш, присвячений дітям війни.

Своїми мистецькими уміннями ділилися з присутніми й інші гості – творчо обдаровані учні Першої міської гімназії, а також учні й викладачі Черкаської дитячої музичної школи № 2. Так, у межах свята прозвучали сучасні тематичні пісні, інструментальні композиції, а також була представлена зворушлива й майстерна хореографічна композиція з акробатичними елементами.

Захід дав старт низці нових ігор, квестів, інтелектуальних розваг, які впродовж цього тижня чекають на читачів різного віку й літературних уподобань. Завершиться ж Всеукраїнський тиждень дитячого читання 2 квітня масштабною тематичною вечіркою – «Книжковою ніччю Гаррі Поттера», що вже втретє пройде в стінах Черкаської обласної бібліотеки для дітей.  

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg