background
Інсталяція "Після Перемоги..."

Про що мріють українські діти зараз, напередодні нового року? Можливо, про круту ігрову консоль, чи про пакет солодощів, чи про поїздку в Дизнейленд? Не зовсім. «Я мрію ходити в школу», «Я мрію, щоб батько повернувся з війни», «Я мрію, щоб не було зла», «Я мрію не чути повітряної тривоги». Рік тому більшість цих бажань здалися б нам несподіваними, але не тепер...

У відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів читачам запропонували заповнити одну нестандартну анкету під заголовком «Після Перемоги». Вона складається з кількох пунктів, які треба продовжити: «Моя мрія», «Подякую», «Обійму», «Я зрозумів / зрозуміла, що...», «Відвідаю», «Прочитаю». Результати доводять дорослих до сліз, однак саме в цих дитячих висловлюваннях зараз уся правда нашого сьогодення. Діти враз стали старшими, та й досі здатні просто сформулювати складне й болісне.

Ось іще кілька промовистих цитат. До рубрики «Я зрозумів»: «Ціну незалежності України», «Що жити зараз складно, але витримати можна все», «Що добро завжди перемагає зло», «Що усі речі, через які я переймалася до війни, – дрібниці», «Вдома – найкраще». Обійняти діти хочуть друзів, які поїхали за кордон, а також усіх воїнів, волонтерів, просто іноземців, що допомагають нам наближати перемогу. Обіцяють собі відвідати «нову Україну», всі її міста, особливо найбільш постраждалі, та не скорені – Маріуполь, Херсон, Миколаїв, Чорнобаївку. А ще хочуть перечитати всі доступні книги про історію нашої держави і про цю війну.

На власні очі побачити ці дитячі мрії можна на абонементі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів просто зараз: анкети оформлені в спеціальну інсталяцію «Після Перемоги».

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg