background
Свято для лідерів читання 2022 року

Віртуальною зустріччю «Черкащина і книга єднають Україну» завершився Всеукраїнський конкурс «Лідер читання – 2022». Онлайн-вечірка для переможців обласних етапів змагання була підготовлена Черкаською обласною бібліотекою для дітей за участю головного організатора конкурсу Національної бібліотеки України для дітей і низки шанованих творчих гостей. До спілкування долучилися лідери читання з Волинської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Чернівецької, Чернігівської областей. А також усі учасники конкурсу «Лідер читання – 2022» в Черкаській області, у тому числі срібні й бронзові призери. Сподіваємося, нам вдалося створити для цих дітей справжнє свято й відволікти їх від непростих обставин сьогодення.

Зустріч розпочалася з представлення всіх присутніх на зв’язку книгоманів. Дітей привітала з першими досягненнями Генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, президент Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей, кандидат культурології, заслужена працівниця культури України Алла Гордієнко.

Цього року Черкаська земля мала прийняти лідерів читання з усієї України в гості, для них планувалися екскурсії різними містами, розважально-інтелектуальні заходи в Черкаській обласній бібліотеці для дітей – усе, як раніше було в інших регіонах. Однак війна зруйнувала всі плани, тож навіть подорож областю довелося перевести у відеоформат. Таким чином, на всіх, хто доєднався до зустрічі, чекала коротка відеомандрівка «10 цікавих фактів про Черкаську область» та квіз «Черкащина – місце сили» на онлайн-платформі Kahoot.

Тему чудес Черкащини продовжив громадський діяч, політик, голова благодійного фонду «Рідна країна» Микола Томенко. Він також розповів чимало цікавого про мандрівного філософа й письменника Григорія Сковороду та його візити на Черкащину. Ця тема була особливо важлива для присутніх, адже цього року конкурс «Лідер читання» проводиться в межах відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

Відтак на книголюбів чекав творчий подарунок – майстер-клас із розмальовування футболок «Котики ЗСУ» від громадської діячки, художниці, керівника художньої студії «Барви натхнення» Черкаської дитячої школи мистецтв № 2 Ольги Курської. Вихованці студії разом зі своїм керівником розписали вже чимало футболок вигадливими тематичними зображеннями й передали такий креативний одяг мужнім українським воїнам. Про цей досвід Ольга Курська й розповіла під час майстер-класу. А ще вона порадила, які фарби краще брати для таких цілей, як наносити контури й додавати кольору, як працювати з різними типами тканини. Тепер і наші лідери читання зможуть зробити футболочки, джинси, шопери більш яскравими – для себе або в подарунок.

На завершення онлайн-вечірки до лідерів читання звернулися брати Осичнюки – учасники рок-гурту «Спів Братів». Вони не змогли взяти участь фізично, тож записали відеопривітання для лідерів читання. Після підбадьорливих слів і побажань від музикантів для дітей прозвучали дві популярні пісні від «Співу Братів» – справжніх «зірок», чия популярність уже давно перетнула межі Черкаської області.

Усі переможці обласних етапів Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання – 2022» незабаром поштою отримають дипломи від Національної бібліотеки України для дітей, а також подарунки від Черкаської обласної державної адміністрації та спонсорів. Скоро на Інтернет-представництвах Черкаської обласної бібліотеки для дітей з’явиться повний запис онлайн-зустрічі, і його зможуть переглянути всі охочі.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg