background
Читачі відзначили День Конституції України флешмобом

Віршами, піснями й пізнавальними заходами відзначили День Конституції України відвідувачі Черкаської обласної бібліотеки. До державного свята ми запропонували нашим читачам взяти участь у тематичному флешмобі. І вони не просто охоче долучилися, а й дещо скоригували формат, зробивши подію ще більш яскравою й пам’ятною. Не минулося також без можливості поповнити скарбничку знань з історії й сьогодення нашої Батьківщини, але навіть на інформаційний захід дітки прийшли підготовлені й оригінально вбрані.

Основною подією цього дня для нас став флешмоб «Конституція для всіх: і великих, і малих». Попередні плани довелося скоригувати: захід перенесли зі скверу ім. В. Симоненка на ґанок бібліотеки. Однак від того він лише виграв, адже атмосфера вийшла камерна, майже домашня. І малеча почувалася досить впевнено, беручи до рук мікрофон.

За умовами флешмобу діти мали прочитати напам’ять вірш про Україну або поетичний уривок із книги Володимира Читая «Конституція для всіх: і великих, і малих». Це видання у віршованій формі переказує кожну статтю Основного Закону, адаптуючи його для малечі. За читання учасники отримували сині й жовті повітряні кульки й сувенірні листівки. До заходу долучилося чимало охочих.  Їхні старання знімалися на камеру, тож незабаром ми обов’язково представимо вам відеозвіт. Цікаво, що наприкінці дітлахи так перейнялися й надихнулися, що захотіли ще й заспівати! У репертуарі юних ентузіастів знайшлося місце для «Стефанії», «Української люті» й, звісно, гімну України. Особливо зворушувало те, що вже з першими рядками пісню підхоплювали всі присутні, перетворюючи сольний виступ на дружний патріотичний хор.

Цього дня також працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провели для дітей, які відпочивають у денному таборі “Discovery Camp” при приватній школі “Discovery” (c. Руська Поляна), народознавчий енциклопедичний дайджест «Мільйони різних «я», разом – Україна». Стаття 11 Конституції України закріплює, що українська держава сприяє розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів та національних меншин України. Тож тема цілком актуальна і в день ухвалення Основного Закону.

Утім, малечу цікавило не скільки юридичне закріплення прав різних народностей, скільки їхнє повсякденне життя. І справді, євреї, поляки, роми, кримські татари, білоруси мають дуже багату культуру, історію, розмаїті традиції, специфічну кухню, унікальне вбрання. Їхні ремесла, побутові звички, особливості мови й фольклору чарують сторонніх. А розлога розповідь про них надихає на подальше вивчення теми – для цього в бібліотеці є необхідні книжкові ресурси.

Та учасники заходу запам’яталися нам не лише допитливістю, а й тематичною формою одягу. Дітки з “Discovery Camp” вбралися в сині й жовті кольори – чудовий вибір для хорошого настрою й фотосесії в бібліотеці.

Насамкінець зауважимо, що на Інтернет-представництвах нашого закладу чимало пізнавальних матеріалів про День Конституції України, що сподобаються нашим віддаленим користувачам. Так, у віртуальному хабі «Навколо читання» (рубрика «Календар подій») до свята з’явився інтерактивний плакат. У ньому ви знайдете інформацію про те, як 26 років тому, після багатогодинної наполегливої праці десятків людей, нарешті була прийнята Конституція України. На чому базуються її ретельно виписані статті, якими виданнями славиться текст документу, хто доклав руку до епохальної роботи й інші відомості читайте, натискаючи на сині й жовті кнопки на карті України.

  Закріпити ж ці та набуті раніше знання пропонуємо на «Ігровому майданчику» сайту Черкаської обласної бібліотеки для дітей. У рубриці «Правознавство» на вас чекає правознавча вікторина «Як добре Ви знаєте Конституцію України?» та низка інших пов’язаних з вітчизняним законодавством ігор. А пригадати історію держави, її видатних діячів, значні досягнення й традиції ви можете за допомогою інтелектуальних розваг у насиченій рубриці «Українознавство».

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg image013.jpg image014.jpg image015.jpg image016.jpg