background
Бібліотечні конкурси для дітей на літо 2022 року

Запрошуємо юних письменників, художників і затятих книголюбів до участі в кількох цікавих змаганнях! Із червня Національна бібліотека України для дітей оголошує відразу 3 нові конкурси для талановитих дітей і підлітків. Зокрема, йдеться про Міжнародний конкурс дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!» до Всесвітнього дня дитини, Всеукраїнський дитячий літературний конкурс «Творчі канікули» та Всеукраїнський конкурс «Лідер читання» – 2022 у межах відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Крім того, триває Всеукраїнський онлайн-конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих». Про подробиці участі й терміни проведення обласних етапів читайте далі.

До проведення Міжнародного конкурсу дитячої листівки «Дітям світу – сонце й мир!» до Всесвітнього дня дитини, крім основного організатора, долучаються Національна секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Благодійна організація «Благодійний фонд розвитку Національної бібліотеки України для дітей», Національна спілка художників України та ТОВ «АВК КОНФЕКШІНЕРІ». 

Учасникам пропонується підготувати малюнок-листівку, що відповідає темі конкурсу, розміром виключно формату А-4, з використанням будь-яких матеріалів, паперу, тканин, за допомогою олівців, фарб чи фломастерів, будь-якою мистецькою технікою. Переможців буде визначено у трьох вікових категоріях: читачі-учні 1 – 4 класів; 5 – 8 класів і 9 – 11 класів. За підсумками організатори обіцяють підготувати альманах, до якого увійдуть 100 найкращих робіт.

Якщо ви бажаєте випробувати себе, надсилайте листівки на поштову адресу Черкаської обласної бібліотеки для дітей: 18001 м. Черкаси, вул. Святотроїцька, 24. Чекаємо на ваші роботи до 1 жовтня 2022 року включно. Інші подробиці змагання ви можете знайти в положенні про конкурс на сайті Національної бібліотеки України для дітей.

Проведення Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули», започаткованого у 2017 році, уже стало приємною літньою традицією. Читачі Черкащини щороку охоче долучаються до нього, надсилаючи нам свої розповіді про природу рідного населеного пункту, про свої літні пригоди, мрії, плани на майбутнє, експериментують із формою, пробують перо в якості літераторів і публіцистів.

Цьогоріч номінації, за якими відбуватиметься фахова оцінка, трохи видозмінилися. Новий перелік такий: «Знайомтеся – це ми!», «Моя Україна: з вірою у Перемогу» (особисті історії, роздуми про наше сьогодення, мрії про перемогу, молитви за наших захисників тощо), «Природа – джерело натхнення та краси», «І в кожному із нас уже живе філософ!», «Моя майбутня професія», «Безмежний світ моєї уяви», «Далі буде»? Ні, «далі» – вже є!». Як і раніше, ви можете створити свій маленький літературний шедевр у віршованій або в прозовій формі.  

Вікових категорій, у яких визначатимуться переможці, дві: читачі-учні (вихованці) 11 – 13 років і 14 – 18 років. Роботи надсилаються в електронному вигляді. На обласному етапі просимо надавати ваші твори на скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 1 вересня 2022 року включно. Детальний опис змісту кожної номінації, а також розширена інформація про організаторів і перебіг конкурсу опубліковані тут.

Всеукраїнський конкурс «Лідер читання» також проходить не вперше, і деякі наші читачі вже здобували раніше красивий книголюбський титул, співзвучний назві змагання. Цього разу конкурс присвячений 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди. Загальне положення про подію доступне тут. Однак механізм визначення лідерів читання на місцевому рівні розробляється кожною бібліотекою окремо. Як саме й коли проходитиме фінал обласного етапу, ми повідомимо пізніше. Читачі Черкаської обласної бібліотеки для дітей, які хочуть взяти участь у фіналі, мають пройти попередній відбір. Його умови ви можете дізнатися безпосередньо в нашій читальні на абонементі відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів.

Триває також Всеукраїнський онлайн-конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих». Він не передбачає обласного етапу. Охочі долучитися мають заповнити спеціальну форму-заяву (це роблять батьки або опікуни дитини) від головного організатора. Учасникам пропонується  зняти відеоролик, на якому діти декламують статті книжки «Конституція для всіх: і великих, і малих». Витяг із цієї книжки доступний на сайті Національної бібліотеки України для дітей. Посилання на книжку, форму заявки, а також детальний опис вимог до відео й інших подробиць ви можете знайти тут.  

Зверніть увагу, що переможці визначаються як журі, так і глядачами. Щоб проголосувати за свого фаворита, перейдіть на Facebook-сторінку змагання. До речі, там уже опубліковані відеороботи Мирослави Вовк та Опалінської Дар’ї із Черкащини. Кількість глядацьких реакцій підраховуватиметься станом на 23:59 годин 19 червня 2022 року. Загалом, конкурс триватиме до 28 червня.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg