background
Творчі посиденьки із майстринею Оленою Черноус

    Ляльку-мотанку з кількох різнокольорових клаптів тканини і ялинкової шишки вчилися виготовляти учні 4-Б класу Першої міської гімназії. Творчі посиденьки «Оберіг для дому» з відповідним майстер-класом провела для них гостя із Чигиринщини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олена Черноус у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів Черкаської обласної бібліотеки для дітей.

    Крім вправних рук, якісного краму й чистих думок (бо ж робити ляльку-мотанку, міркуючи про погане, в українській культурі не випадає!), справжньому майстрові потрібна неабияка фантазія. Олена Борисівна вразила й читачів, і бібліотекарів дивовижними поробками, що вийшли з-під її умілих пальців. Чи не найбільше селфі учасники заходу зробили з винахідливою й чепурною мотанкою у вигляді сороки. Та й інші ляльки в одязі різних фасонів, із вигадливими зачісками, аксесуарами й із несподіваних матеріалів – це вже справжнісінькі витвори мистецтва!

    Хоч, звісно, просто забавкою такі предмети вже давно ніхто не вважає. Звісно, бавитися з подібним виробом теж ніхто не забороняє, адже це одна із цілей, заради яких народна уява зродила не складну у виконанні ляльку. Та й часу на виготовлення іграшки йде небагато, за умови регулярної практики. Однак і сакральне значення мотанки надзвичайно велике, про що впродовж події бібліотекарі не раз нагадували дітлахам.

    Олена Черноус допомагала учасникам зрозуміти й оцінити цей милий домашній оберіг і давала чимало порад, як зробити кожен виріб унікальним і суто «своїм». Тож не дивно, що наприкінці зустрічі кожен читач міг похвалитися лялькою-мотанкою, зробленою власноруч. У всіх учасників творчих посиденьок тепер є чим прикрасити дім і привнести в нього позитивну енергію.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG