background
Переможниця літературного конкурсу творів для дітей "Лоскотон" – 2019 Таміла Чупак

    На цей раз лідером конкурсу, започаткованого у 2018 році Департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради спільно з Черкаською обласною організацією Національної спілки письменників України, стала композитор, письменниця, заступник директора Кам’янського державного історико-культурного заповідника Таміла Чупак. Її збірка оповідань «Косички у стані афекту» була визнана найкращою серед 8 книг 5 авторів (саме стільки видань були подані на розгляд конкурсної комісії у 2019 році). Вручення премії стало приводом для справжнього свята, присвяченого читанню, книгам і мистецтву.

    Згідно з положенням літературного конкурсу творів (книг, збірок) для дітей «Лоскотон», нагородження переможця приурочується до Міжнародного дня захисту дітей. Тож і дійство на сцені Черкаської обласної бібліотеки для дітей було розраховане, насамперед, на юних відвідувачів. Свої творчі подарунки до свята також пропонували діти. Так, захід розпочався «Піснею про бібліотеку» у виконанні вокального ансамблю «#PERLYNA&freedom» Черкаської дитячої школи мистецтв. Ці ж талановиті артисти дали фінальний акорд: на завершення вони заспівали ще дві композиції – про Україну та щастя земного існування. Остання (написана на вірш Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти людина») дозволила попрощатися з присутніми на філософській, сповненій щемкого суму й, водночас, волі до життя, ноті. І була дійсно доречною: де ж іще слова Симоненка можуть прозвучати так вчасно, як не на заході, названому на честь героя одного з творів цього письменника?..

    У контекст обговорення творів для маленьких читачів чудово вписався невеличкий етюд із майбутньої вистави «Маленький принц» за мотивами однойменної казки-притчі Антуана де Сент-Екзюпері. Своє бачення світу дорослих і сутності історії про юного тілом, та не душею, космічного мандрівника представили артисти літературного театру «Задзеркалля», що працює в нашій бібліотеці. Діти вправно розіграли зав’язку книги з капелюхом-слоном в удаві, малюванням баранця й пронизливими словами про те, наскільки важливі для дорослих цифри. Виконавець ролі маленького принца ще й потішив грою на сопілці.

    Подивитися дійство й привітати переможницю до бібліотеки прийшли учні 6-7 класів ЗОШ І – ІІІ ступенів № 7, письменники, журналісти, представники місцевої влади. Про те, як працювало журі, які критерії при оцінюванні конкурсних творів вважали пріоритетними та про якість цьогорічних книг-претендентів розповіли голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, літературознавець, доктор філології, професор Володимир Поліщук та голова журі конкурсу, член Національної спілки письменників України Валентина Коваленко. Диплом і сертифікат переможця літературного конкурсу творів (книг, збірок) для дітей «Лоскотон» Тамілі Петрівні вручив директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов. Він від щирого серця привітав письменницю із цим досягненням у її творчій кар’єрі й побажав майбутніх успіхів та натхнення.

    Сама Таміла Чупак також обрала для спілкування з присутніми нестандартний формат. Вона коротко розповіла про те, як писала «Косички у стані афекту». Потім зачитала зі збірки кумедне й дуже реалістичне оповідання «Софійка, мама і Чайковський», у якому не одна дитина, змушувана реалізовувати творчі амбіції батьків, може впізнати себе. «Родзинкою» виступу письменниці й композитора стали пісні на її музику та вірші. Виконала їх учениця Таміли Чупак Анна Кульбачна. При цьому автор сама акомпанувала співачці на фортепіано, а часом була й другим голосом. Таке спілкування зробило атмосферу свята ще більш теплою й красивою.

    Нагадаємо, що в минулому році перемогу в конкурсі здобула письменниця й літературознавець Юлія Гончар за видання «Веселковий зоосад» і «Чарівний сонцеворот». Про першу в історії цього літературного змагання церемонію нагородження можна прочитати в рубриці «Новини» на сайті бібліотеки. Сподіваємося, що в майбутньому конкурс «Лоскотон» лише набиратиме обертів і ще не раз потішить юних читачів добірними та вартісними книгами від професійних майстрів пера. 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG