background

          Міжнародний день захисту дітей, який офіційно відзначається в багатьох країнах уже майже 70 років, – нагода замислитися про те, наскільки приємно й цікаво зростати, щодня відкриваючи світ. Бачити навколо лише найяскравіші барви. Тішитися висотою дерев і сонячним теплом, радіти беззастережно новим друзям і враженням. І скільки таких вражень можна отримати в бібліотеці! З нагоди 1 червня в цьому могли переконатися чимало гостей різного віку, адже кожна дитина не тільки могла вибрати для читання цікавезні книжки й часописи (як, власне, щодня), а й взяти участь у різноманітних іграх, вікторинах, квестах. І для цього навіть не обов’язково було мати за плечима команду однодумців. Достатньо просто зазирнути на вогник. А також бути відданим книгоманом і вміти цінувати щасливу пору дитинства.

     Звісно, свято, яке так вдало збігається з початком літа, має цілком серйозні підстави. Міжнародна демократична федерація жінок за підтримки ООН проголосила День захисту дітей у листопаді 1949 року, аби нагадати всім дорослим, що малеча потребує підтримки. Так само, як і старші люди, дітлахи мають право на життя, свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок та дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації їхньої праці. Хлопчики й дівчатка повинні знати про свої права. А місія дорослих – відстоювати їх і захищати. Тож чимало заходів, організованих до 1 червня відділами бібліотеки, передбачали просвітницький елемент: з учасниками говорили про їхні права, пояснювали, що можна вважати їх порушенням і де шукати підтримки у випадку негараздів.

     Наприклад, під час правознавчої гри «Ти на життя і щастя маєш право», проведеної відділом дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів для учнів 3-А, 3-Б, 4-А, 4-Б класів ЗОШ № 6 та для дітей, які відпочивають у пришкільному таборі СПШ № 27 ім. М.К. Путейка, малюки ділилися одне з одним знаннями з теми й відкривали для себе нові горизонти. Бонусом за засвоєння й практичне використання нової інформації для малечі була перемога власної команди. А дух конкуренції неабияк сприяє кращому запам’ятовуванню таких необхідних у майбутньому житті даних.

     В Інтернет-центрі, що працює в бібліотеці, протягом 1 червня будь-хто бажаючий міг пройти правознавчу он-лайн гру «Абетка прав у Країні казок» і побачити, так би мовити, юридичні прецеденти на літературному матеріалі. Заохоченням для проходження гри були додаткові безкоштовні хвилини користування комп’ютерами, тож сміливців-ерудитів не бракувало.

     На початку дня веселих забав «Дитинство – це гомін веселий усюди», який у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів відвідали малюки, які відпочивають у пришкільному таборі Черкаської гімназії № 31, можна було також поповнити багаж своїх знань. Присутні мали сформулювати свої права, затверджені Конвенцією ООН про права дитини, за кольоровими малюнками на екрані. Після кожної відгадки бібліотекар додавала певні роз’яснення. Утім, ані знудитися, ані втомитися від великих обсягів непростої для розуміння інформації, дітлахи не встигли. Після короткого лікнепу на них чекали різноманітні розваги. За командним малюванням хлопчиків і дівчаток (хто більше), естафетами з «перевезенням» одне одного на мітлі, футболом з повітряними кульками, колективними танцями під навчальне музичне відео час минув непомітно.

     Рухливою й сповненою дзвінкого сміху вийшла й святково-розважальна програма «Ми всі твої діти, плането!», яку для дітей, що відпочивають у пришкільних таборах ЗОШ № 12 та загальноосвітньої санаторної школи-інтернату № 14, організував відділ масової роботи та естетичного виховання. Конкурси на вміння розгадувати загадки, знання казкових героїв та їхніх атрибутів, навички артистів-мімів, координацію й почуття гумору однозначно підняли настрій усім учасникам дійства.

     Не обійшов увагою своїх користувачів і відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів. Розпочати літо з мандрів за коштовностями морських джентльменів удачі пощастило учням 5-А класу ЗОШ № 5, 5-А, 5-Б класів ЗОШ № 21, 5-В класу ЗОШ № 4 завдяки участі у квесті «У пошуках піратських скарбів» за мотивами пригодницьких творів Жуля Верна й Роберта Стівенсона. Не менше приводів посміятися й блиснути знаннями мали також діти, які відпочивають у пришкільних таборах ЗОШ № 21, Черкаської гімназії № 9 та в Черкаському обласному дитячому багатопрофільному санаторії «Сосновий бір». Для них на базі бібліотеки й на території санаторію працівники читальні провели пізнавально-розважальну програму «Ура! Канікули!» та ігрову програму «Радість дзвінкого дитинства».

     Читачі, які в День захисту дітей прийшли в бібліотеку самі або з кількома друзями, теж мали доступ до додаткових розваг. Просто у вестибюлі закладу на них чекала вікторина на загальну ерудицію. А ще майстер-клас із виготовлення кольорових кумедних книжкових закладинок, речі водночас практичної та дуже симпатичної.

    Крім того, працівники абонементу відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів представили читачам свіжу книжкову виставку «Літня колекція нової літератури». Видання найрізноманітніших жанрів, сповнені незабутніх історій, пригод, чарів і романтики, додадуть у канікули допитливих книгоманів соковитих кольорів.

 

 

006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.jpg 017.JPG