background

          Хто не марив далекими плаваннями в буремних морях, незалюдненими островами, романтикою битв і таємничими скринями з коштовностями, у того, мабуть, не було дитинства. Або в дитинстві не було книг про піратів. Адже дуже важко не марити образами благородних розбійників і п’янких мандрів, читаючи класичну пригодницьку літературу. Наші читачі точно не минули цього етапу книжкових захоплень, тому завзято зустріли новинку, підготовлену для них у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів. Зокрема, квест за мотивами творів Ж. Верна та Р. Стівенсона «У пошуках піратського скарбу».

     Гра, сповнена тематичних завдань, пошуків і вражень від колоритної піратської атрибутики, з’явилася в бібліотеці не на пустому місці. Окрім надихаючих фоліантів на полицях, центром, навколо якого хитромудро закручені пригоди майбутніх морських вовків, стали особливі карти, засновані на відомих літературних творах. Вони були презентовані читальні благодійником Богданом Мацапеєм. Це великі за форматом зображення, що унаочнюють для читачів маршрути «Одіссеї капітана Блада» Р. Сабатіні, «Таємничого острова» і «Дітей капітана Гранта» Ж. Верна, «Острова скарбів» Р. Стівенсона, «Чарівника країни Оз» Ф. Баума. На квест «працює» також розміщена на абонементі відділу в акурат під картами книжкова виставка «У мандри сторінками книг». Усі, кого пошуки піратських цінностей спонукають до читання, зможуть вибрати на ній собі чтиво до смаку.

     Квест було презентовано до Всеукраїнського дня бібліотек. Протягом кількох тижнів його учасниками встигли побувати учні 6-А та 8-А класів ЗОШ № 22, 6-А класу ЗОШ № 7, 6-А класу ЗОШ № 12. Екзотики далеких берегів їм точно не бракувало. Старанним шукачам пригод довелося виявити в численних закутках книгозбірні й ретельно обстежити острови Чотирьох пальм, Банана, Кокоса, Веселого Роджера та ін. А ще побувати в темному трюмі, на корабельному камбузі, навчитися розв’язувати морські вузли, семафорити, розпізнавати азбуку Морзе, читати географічні координати, танцювати джигу, горлати піратські пісні… І навіть це ще не все! Попрацювати азартним гравцям довелося немало – і м’язами, і головою. За свої зусилля вони одержували заслужені піастри, що їх можна було потім обміняти на підказки й фанти. А після подорожі на потомлених і щасливих моряків чекала спеціально оформлена фотозона, в якій можна було зробити світлину на пам’ять.

     Загалом, форма квесту давно полюбилася нашим читачам. І відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів непогано набив руку на подібних заходах. Одним із улюблених серед їхніх відвідувачів є бібліоквест «Що в бібліотеці?». З Духом бібліотеки через листи поспілкувалася вже не одна сотня дітей. Останніми тижнями його завдання виконували учні 5-Б, 5-Г класів СПШ № 17, 5-В класу ЗОШ № 12, 5-А класів ЗОШ № 22 та СПШ № 3. Цей ефемерний персонаж своїми історіями та порадами легко переконав дітлахів, що в нашій книгозбірні є чимало цікавого. Головне – приходити до цього приміщення із широко відкритими очима й розумом, готовим до нових знань і яскравих читацьких вражень.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG 018.JPG