background

        Близько сорока найкращих читачів-учнів 6 – 7 класів з усієї України відвідали фестиваль дитячого читання «Книгоманія», що тривав у м. Львові з 1 по 4 червня. Серед цих щасливців і двоє представників Черкаської області – Ілля Євтушевський (м. Черкаси) і Вікторія Проценко (м. Монастирище). Але не стільки щасливий випадок, скільки допитливість і любов до читання зіграли визначну роль при виборі претендентів на захопливий вояж. Адже Ілля та Вікторія обійшли всіх конкурентів, посівши місця переможців в обласному етапі конкурсу «Книгоманія» (подробиці змагання шукайте тут).

     Перший фестивальний ранок зустрічав юних гостей з усієї України сонцем і теплом. А ще на пероні на дітей чекали усміхнені волонтери, які аж до дня від’їзду були поруч: допомагали, розважали, застерігали й вирішували будь-які проблеми. Швидке заселення в готель, корисний сніданок, і… пригоди розпочалися!

     Після урочистого відкриття Всеукраїнського дитячого форуму наші книголюби вирушили, власне, на сам Форум, аби взяти участь у грі «Космовізія». Відвідуючи різноманітні майстер-класи, учасники події заробляли спеціальні наліпки-відзнаки, які згодом можна було обміняти в призовій зоні на розваги-атракціони «Віртуальної реальності». Щоб мати можливість відвідати більшу частину атракцій (адже спробувати усе було, мабуть, неможливо), наш гурт переможців з кожної області завітав на Форум іще двічі протягом наступних двох днів.

     Першим кроком до знайомства між собою для дітей стала спільна робота у форматі брейн-стормінгу за участю молодих талановитих письменників «Читати цікаво? Читати – круто!», що його було зорганізовано й проведено у Львівській обласній бібліотеці для дітей. Учасники готували командні проекти з ідеями щодо залучення однолітків до читання. Задумки й справді були дуже цікавими й креативними: від читацької кав’ярні до друку уривків творів на шпалерах! Брейн-стормери вражали впевненістю та вагомою аргументацією.

     А ввечері українські книгомани закріпляли своє знайомство на мегакрутій вечірці за участю сучасних музичних гуртів і ді-джеїв. Так, бурхливо і яскраво, завершився перший день фестивалю.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

     Уранці 2 червня учасники фестивалю налаштувалися на пригодницький квест середмістям Львова. Та перед цією веселою подією неочікувано приємним бонусом стала зустріч із двома знаними й популярними українськими письменниками Олександром Есауловим і Сашком Дерманським. Після жвавого спілкування учасники досхочу набігалися центром міста, виконуючи цікаві, азартні й не завжди прості завдання. До слова, зустрічі з письменниками, початок та завершення квесту відбувалися у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва, яка вразила дітей своєю гостинністю.

     А ввечері святково вбрані книгомани вирушили на урочисту церемонію нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу читання «Книгоманія». Церемонія відбувалася в казковій атмосфері наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І. Франка (ЛНУ). Крім дипломів переможців і цілої торби цікавенних книжок, діти отримали ще й купу задоволення від театралізованої гри в стилі «Гаррі Поттера», а декому навіть пощастило стати власником живого равлика!   Переповнені враженнями, юні читачі ще довго не могли заснути…

     Разом із першим сонячним промінням народився третій фестивальний день. Він був насичений справами, подіями, відкриттями. Дорогою на Високий Замок кожен з учасників потрапив на міні-фотосесію на природі. Збагатило внутрішній світ дітей відвідування історичного музею й легендарного музею «Арсенал». Глибиною змісту захопили короткометражні фільми, які юні глядачі могли тут-таки обговорити з автором низки популярних творів для дітей і підлітків Андрієм Бачинським. Та апогеєм подій цього дня стало відвідування астрономічної обсерваторії, де за допомогою викладачів фізичного факультету ЛНУ через величезний телескоп діти спостерігали за Місяцем та Юпітером. Там же читачі дізналися багато цікавих, часом несподівано страхітливих фактів про Сонце, Марс, Венеру тощо.

     Спати лягали вже 4 червня – заключного фестивального дня. Уранці, поспіхом складаючи валізи, ті, хто не встиг зробити сюрприз своєму таємному другові (було і таке), намагалися заповнити цю прогалину. Адже дехто від’їжджав додому на світанку… А от тим, у кого потяг відходив пізніше, поталанило ще й відвідати виставку ретромобілів у Парку культури ім. Б. Хмельницького й зробити чергову сотню найліпших фото.

А згодом потяги розвезли новоспечених друзів по всіх куточках України. Сорок три юні читачі ще довго берегтимуть у своїх палких серцях спогади про «Книгоманію – 2017».

010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.jpg 014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg 018.jpg 019.jpg 020.jpg 021.jpg 022.jpg 023.jpg