background

        «Здоровенькі були!» – це не тільки вітальна формула й тепле побажання, а й назва нової екологічно-харчової вікторини, яку відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів організував для учнів 3-А і 3-В класів Черкаського колегіуму «Берегиня». Захід став підсумком тривалого екологічно-просвітницького проекту «Простягаємо руки природі, щоб із нею жити у згоді», започаткованого бібліотекою спільно із цим навчальним закладом.

     Вікторина допомогла узагальнити й освіжити в пам’яті всю інформацію, яку діти здобули в школі й читальні в межах проекту. А підсумовувати було що: малюки прослухали розповіді бібліотекаря про основи здорового харчування й химерні принади фаст-фуду (матеріал пропонувався протягом уроку безпеки «Крамничка здорової їжі», про який ми писали раніше); разом із вчителькою й батьками ретельно опрацьовували тему на практиці, вивчаючи способи зберігання овочів та фруктів, готуючи з дарів природи фреші, класифікуючи спеції й навіть особисто вирощуючи деякі дари природи. Свої перші дослідження в цій галузі юні валеологи представили у вигляді доповідей наприкінці нашої екологічно-харчової вікторини, а ще написали відгуки й сформулювати власні висновки в зошитах.

     Звісно, в нашій книгозбірні на читачів чекали не лише серйозні наукові події, а й цілком розважальні змагання. Класи об’єдналися у дві команди й з усіх сил намагалися обійти один одного в кількох конкурсах. Діти добирали назви їстівних продуктів на всі літери алфавіту; вгадували овочі, фрукти й готові десерти за описами, цікавими фактами й історичними екскурсами; вибирали зайву (і найменш корисну) страву з ряду запропонованих; розв’язували «їстівні» ребуси; тестували власний характер за улюбленою ягодою й фруктом; оцінювали користь від кімнатних рослин. Нічого дивного, що в результаті перемогла-таки дружба: тема виявилася надзвичайно потрібною й однаково збагатила розум (та, напевно, підкоригувала звички) малюків. Вони справді прагнули продемонструвати свіжі знання й, безперечно, заслужили на схвалення.

001.JPG 002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.jpg 008.JPG