background

     Обговорити табу дитячої і підліткової літератури та нюанси відносно нового для української літератури жанру фантастики випала нагода черкаським бібліотекарям. Творчу зустріч працівників міських й обласних читалень з відомим українським письменником Володимиром Арєнєвим у нашій книгозбірні організувала Молодіжна громадська організація «Книжковий маестро».

     Почалося спілкування з визначення різниці між улюбленими дітьми жанрами фентезі, фантастики й казки. Письменник зауважив, що відмінності видаються непомітними хіба що неспеціалістам, а вітчизняні знавці літератури давньої «закалки» ще й досі не можуть відокремити, скажімо, альтернативну історію від космічних одіссей та магічного реалізму. Про фантастику гість волів говорити як про творчий метод і своєрідний спосіб відтворення світу.

     Справжню дискусію в залі спричинила запропонована фантастом тема розмовної лексики й сленгу в підліткових книжках. Більшість бібліотекарів категорично висловилися проти подібних експериментів із мовою, проте знайшлися й ті, хто захищав право читачів на зрозумілий і впізнаваний стиль спілкування літературних героїв.

     Йшлося на зустрічі також про ціни на якісні книжки, важливість розкриття складних тем смерті у творах для дітей і підлітків, складний і цікавий процес роботи книжкових ілюстраторів, а також сюжет нової книги Володимира Арєнєва «Порох із драконових кісток». На завершення письменник зачитав одне зі своїх фантастичних оповідань і відповів на особисті запитання бібліотекарів.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG