background

      Традиційні обереги для воїнів, які перебувають зараз у зоні АТО, виготовляли в нашій бібліотеці учні 5-Г класу Черкаської гімназії № 31. Майстер-клас «Підкова на щастя» в межах відзначення Дня захисника України провели для читачів працівники відділу масової роботи та естетичного виховання.

     Перед тим, як розпочати клеїти, обмотувати, прикрашати свої вироби, діти ознайомилися з історією оберегу. Бібліотекарі пояснили, що підкова – символ успіху й достатку не лише для нашого народу. Корені вірувань у чудодійні властивості, здавалося б, прозаїчного предмета сягають ще Давнього Єгипту. У той час знахідка золотої підкови з копита фараонових коней була шляхом до багатства в буквальному значенні – благородний метал навіть у старовину вартував немало. За іншою версією, підкова стала оберігати житло з того моменту, коли святий Дунстан припік нею чорта. Хай там як, але й сьогодні ця річ прикрашає одвірки будинків і квартир не лише в країнах Європи, а й на Сході, і в Латинській Америці. Для багатьох переконаних у магічній дії підкови людей вона уособлює чашу, з якої на голови хазяїв проливається щастя. А ще це талісман, що не пускає у двері ворогів і нечисту силу.

     Хрестоматійні значення оберегу наші читачі «підкріпили» додатковими чудесними функціями. Власноруч створені з картону й ниток підкови маленькі умільці декорували всілякими буденними об’єктами, що втрапили на очі. Скажімо, дрібними монетками (для успіху в справах), горіховими шкаралупками (для мудрості), кукурудзяним зерням (для здоров’я дітей), квітами (для комфорту й затишку в господі), сухоцвітом (для молодості й довголіття), ягодами (для достатку) тощо. Обереги вийшли не просто красивими, а й магічно потужними – значить, точно захистять своїх нових власників від усіх негараздів. Ми не знаємо напевно, чи можуть підкови похвалитися чарівною дією, але дитяча щирість, віра й любов, з якою вони зроблені, силу точно мають.

     Усі підкови вже передані бійцям.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG