background

      Вибрати серед плеяди найталановитіших, наймайстерніших і найяскравіших письменників, близьких своєю творчістю і дорослим, і підліткам, – непросте завдання для відданого читача. 2015 рік пропонує несподіваний критерій для такого відбору: прихильники цілої низки прекрасних авторів святкують цьогоріч круглі дати з дня народження своїх кумирів. Відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів скористався з нагоди й запропонував для своїх відвідувачів пізнавальний захід – літературний глобус «Літературна «десятка»: письменники-ювіляри 2015 року». Першими в книжкову мандрівку епохами й континентами вирушили учні 5-А і 6-Б класів Першої міської гімназії.

     Оригінальний хіт-парад розділили навпіл: по п’ять найприкметніших ювілярів для п’яти- і шестикласників. Обидві розповіді базувалися на цікавих і маловідомих широкому загалу фактах біографії письменників та відомостях про їхні найпопулярніші твори. Аби присутні не втомилися від такої кількості нової інформації, історії про авторів структурували за різними країнами, де літературні шедеври вперше побачили світ і де їхні творці прожили найдовше. А ще на читачів чекали буктрейлери, уривки з мультиплікаційних і кінострічок за книгами, вікторини, присвячені характерним сюжетам і персонажам.

     П’ятикласники дізналися про дивацтва Ганса Андерсена (наприклад, переконання, що він не зможе писати без зубів); про походження псевдоніму, любов до котів і нову модель підтяжок Марка Твена; особистий зоопарк-мрію та пристрасть до самоосвіти Джеральда Даррелла; найкращий вірш та Нобелівську премію в галузі літератури Редьярда Кіплінга; походження колоритних персонажів-овочей і фруктів Джанні Родарі.

     Шестикласники також посміялися над вдалими жартами Марка Твена. А ще з’ясували секрет комерційного успіху «Дивної історії доктора Джекіла і містера Хайда» та побачили проект не функціонального, зате красивого каміну на Самоа Роберта Стівенсона. Також присутні дізналися, що бабусю Рея Бредбері, за родинною легендою, спалили за відьомство, а Даніель Дефо все життя переховувався від кредиторів. На завершення заходу прозвучала прониклива оповідь про одного з найбільш зворушливих і щирих романтиків світової літератури Антуана де Сент-Екзюпері. Діти вкотре переконалися, що життя деяких письменників не менш захопливе, заплутане й багате на події, ніж їхні найвдаліші книги. І, сподіваємося, захотіли прогорнути бодай кілька сторінок класичних авантюрних, пригодницьких, повчальних і, часом, кумедних бестселерів.

 

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG