background

      В учнів 3-Б, 4-А та 4-Б класів Першої міської гімназії нещодавно трапилася несподівана мандрівка – на півгодини кожен із них став жителем казкової країни Сльозолий. Як це сталося? А дуже просто! Маленьку модель цієї країни просто в залі бібліотеки створили учасники літературного театру «Задзеркалля» – під керівництвом його художнього керівника Олександра Бондаренка юні артисти інсценізували казку Василя Симоненка «Цар Плаксій і Лоскотон».

     Вистава була своєрідним художнім ядром літературного свята «А світ який – мереживо казкове», яке 21 січня для малечі провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Пригодам сімейства Плаксіїв передувала розповідь про дитячі роки й творчість Василя Андрійовича. А видавець Юлія Чабаненко представила нову книгу свого видавництва – збірку творів Василя Симоненка «Казки». Свято з усіма його складовими стало подарунком для наших читачів з нагоди 80-річчя з дня народження видатного письменника й журналіста.

         Сама вистава – справжня феєрія яскравих образів і концентрований заряд відмінного настрою. Режисер Олександр Бондаренко продемонстрував вдале рішення подачі авторського тексту. Власне, усю казку словами класика зі сцени оповідали три веселі дівчинки в образах таких собі народних скоморохів. А от сама дія відбувалася майже без слів: веселун-Лоскотон тікав від свого переслідувача – капітана Макаки – просто між рядами в залі, шукаючи порятунку й підтримки в глядачів під їхній дружний сміх; цар Плаксій поважно походжав тут-таки, час від часу роздуваючи щоки й виголошуючи черговий царський указ; усі перегони й, так би мовити екшн супроводжувала кумедна хвацька музика.

     Шкода тільки, що весілля незрівнянної Нудоти та войовничого Макаки ми так і не побачили – про цю подію можна було дізнатися від незмінних оповідачок. Зате царя Плаксія залоскотали просто на очах у захоплених глядачів. А добрий дядько Лоскотон по тому вирушив далі – нести вже іншим дітям веселощі й радість «в розмальованій торбині, в пальцях лагідних своїх».

     Відеозапис вистави пропонуємо переглянути тут.

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG 010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG