background

  Ключі до розуміння особистості нерідко знаходять у тому, кого і як любить людина, чим готова жертвувати заради об’єкта своєї пристрасті. Академічний портрет Кобзаря, як правило, зводиться до багатошарового аналізу його творчості та громадсько-політичної діяльності. Водночас, Т.Г. Шевченко був палкою натурою, і йому не чужими були почуття кохання, ревнощів, захоплення до цілком земних жінок. Про цей бік життя канонічної постаті дізналися учні 8 класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3 та 9-Б класу СПШ І – ІІІ ступенів № 33 ім. Василя Симоненка під час літературної години «У пам’яті століть життя Пророка вічне», проведеної для них працівниками відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів.

     Перед очима учасників заходу промайнули портрети жінок, яких у різний період життя кохав Т.Г. Шевченко: дівчинки Оксани, «зірки» тогочасних салонів Ганни Закревської, провінційної артистки Каті Піунової, наймички Ликери Полусмак. Дізналися учні й про почуття до польки Ядвіги Гусиковської та про дружбу з Варварою Рєпніною, яка, у свою чергу, пронесла любов до генія через усе життя.

     Видатний поет і художник мав нещасливе життя – про це зараз знає ледве не кожен український школяр. А як склалася доля його жінок? Чи розкаялася Ликера у своїй зраді? Чи вийшла заміж Оксанка? На ці та інші питання учням також було дано відповіді.

     На завершення заходу присутні змогли переглянути стрічку «Край, де народився геній» та ознайомитися з книжковою виставкою «Великий син великого народу».

 

022.jpg 033.jpg 044.jpg 055.jpg