background

Підготувала Н.О. Діденко

    Європейський Союз,починаючи з 1983 р., проголошує відповідну тематику для усіх комунікаційних подій протягом наступних років в країнах-членах. Від європейського року безпеки дорожнього руху у 1984 до європейського року громадян у 2013 та 2014 – кожного року проходять до 1000 подій у більшості країн ЄС на підтримку тематики року. Громадські організації, їхні альянси у співпраці із інституціями та органами ЄС організовують діалоги, дебати, конференції, зустрічі європейців та представників європарламенту, єврокомісії з метою підготовки рекомендацій для планування політики ЄС у певній сфері. Інформаційні програми на телебаченні, радіо, у пресі та інтернеті, промо та роздаткові матеріали, візуалізація, логотип та сайт кампанії, посли доброї волі у містах, брендінг будівель державних установ, громадських місць, творчі конкурси, фестивалі, художні та бізнес події – основні інструменти будь-якого європейського року.

   2015 рік в Європейському Союзі оголошений «Європейським роком розвитку»,  який буде ключовим для підвищення обізнаності про розвиток всієї Європи. Міжнародна неурядова позапартійна громадська організація Європейський вибір (ЄВ) розпочала формування «Альянсу 2015», метою якого буде проведення в Україні «Року Європи 2020».

   15 липня 2014 року ця організація офіційно звернулася до Президента України та потенційних партнерів такої події в Україні з пропозицією спільними зусиллями перетворити Україну на Європу, змінивши свідомість громадян України на сході і на заході, відкриваючи Україну європейцям, надихаючи всіх на думку, що прийшов час жити по-новому, по-європейськи.

Був проголошений Календар 2020, відповідно якого події мають розгортатися так:

2015 – рік Миру в Україні.

2016 – Рік Демократії в Україні.

2017 – Рік Культури в Україні.

2018 – Рік Бізнесу в Україні.

2019 – Рік Розвитку в Україні.

2020 – Рік Європи в Україні.

До 18 травня 2015 року (Днів Європи в Україні 2015) умовно відбувається громадське обговорення різних етапів реалізації проекту: підготовки, тестування, реалізації. «Європейський вибір» запропонував відповідну концепцію розвитку та реалізації проекту. Її найважливіші складові будуть представлені на відкритій презентації у Києві на початку березня 2015 року.

Передбачається, що українці частіше відвідуватимуть Європейський Союз у рамках навчальних та молодіжних програм, єврошкіл. Кожен набутий досвід буде використанийіпідтриманий членами клубу «Я Європа» та створеним «Альянсом 2015».

 В той же час Україну відвідає молодь Польщі, Литви, Латвії, Швеції, Греції, Італії, Бельгії, Німеччини. Проводитиметься широка інформаційна кампанія щодо проведення українських реформ.

У Євросоюзі діятиме низка програм у сфері освіти, науки, спорту та культури.

   Євроклуби. Євроклуб – форма організації молоді, що сприяє творчій реалізації її членів, залученню молоді до участі в європейських ініціативах, інформуванню з питань європейської інтеграції, громадянській освіті та громадській діяльності молоді.

Перші Євроклуби виникли в Португалії, звідки поширились в країнах Європи та в світі. В Україну Євроклуби прийшли з Росії у середині 1990-х років, після чого надзвичайно поширились у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, громадських організаціях, закладах позашкільної освіти тощо. Всього в Україні їх налічується близько 1000.

Діяльність таких клубів у нашій країні підтримується Представництвом Європейського Союзу в Україні вже протягом декількох років.

Реальну підтримку розвитку Євроклубів надавали також ряд проектів інституцій громадянського суспільства за підтримки таких донорів як міжнародний фонд «Відродження», ПАУСІ, фонд ім. Стефана Баторего, МЗС Польщі та ін.

Однією з найбільш активних вітчизняних організацій, що підтримують Євроклуби на сталій основі, є Українська асоціація європейських студій – всеукраїнська громадська організація, що об'єднує викладачів та дослідників європейської інтеграції.

Еразмус — програма обмінів студентів, викладачів та науковців країн-членів Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Македонії, Норвегії, Туреччини. Програма надає можливість навчатися, проходити стажування чи викладати в іншій країні, що бере участь в програмі. У Єврокомісії Erasmus назвали найуспішнішою освітньою програмою ЄС і важливим інструментом боротьби з молодіжним безробіттям.

Програму цю названо на честь видатного голландського вченого XVстоліття, гуманіста і теолога Еразма Роттердамського, який багато мандрував Європою, навчався і працював у різних університетах. Одночасно, назва Erasmusє акронімом, що розшифровується як «Схема дії європейського співтовариства для підвищення мобільності студентів університетів».

З другої половини 80-х років все більшої ваги для ЄСнабуває ідея значущості людських ресурсів для підвищення конкурентоспроможностінаціональних економік. У цьому контексті з 1986 року розпочинається обмін студентами, викладачами та учнями. У 1987 році  Європейська комісія остаточно затверджує програму Еразмус, основною метою якої стало сприяння співпраці між університетами, надання студентам кваліфікацій та дипломів, що визнаються усіма країнами-членами ЄС.

Основною цільовою аудиторією програми є студенти, працівники університетів, випускники або державні службовці Міністерства освіти.

Терміни навчання і стажування можуть складати від 3 місяців до 1 року.

Програма є міжнародно-орієнтованою, завдяки чому багато вищих навчальних закладів відкриють свої двері для заявників з країн-членів Європейської політики сусідства.

З метою перетворення ЄС на світового лідера в освіті, а європейських університетів – на осередки знань і центри інновації у 2004 р. Європейським Союзом була започаткована програма Еразмус Мундус. Латинське слово «mundus» означає «світ» і відображає глобальну та міжкультурну орієнтацію програми.

Вона спрямована на активізацію міжнародного співробітництва у сфері освіти з країнами, які не входять до ЄС, на сприяння взаєморозумінню між людьми та активізацію міжкультурного діалогу.

Програма має три напрямки:

- спільні курси і програми, а також стипендії для студентів цих програм;

- партнерство між університетами ЄС та третіх країн з метою обміну студентами;

- проекти з пропагування освіти та міжнародного співробітництва в освіті.

Участь у програмі можуть брати студенти або випускники, які вже здобули вищу освіту, аспіранти, докторанти, молоді науковці, викладачі тощо.

У конкурсі на 2013-2014 навчальний рік 87 українських студентів вибороли право на проходження навчання за програмою Еразмус Мундус. Загалом, у 2004-2013 роках гранти на навчання за магістерськими та докторськими програмами Еразмус Мундус отримали 329 українських студентів.

У 2014-2020 роках у Євросоюзі діятиме нова програма Eразмус+. Вона поєднає сім діючих європейських програм у сфері освіти, науки та спорту, в т. ч. і Eразмус та Еразмус Мундус.

У рамках Erasmus+ надаватиметьсяфінансування для забезпечення більш активної мобільності, міжнародних партнерств та спільних науково-дослідних проектів, а також для розширення можливостей та розвитку кадрів у країнах-партнерах по всьому світу.

Програма ЄС «Горизонт 2020», яка стартувала в2014 році, є фінансовим інструментом реалізації флагманської ініціативи Інноваційного союзу, його економічного зростання та створення нових робочих місць. Вона триватиме до 2020 року з загальним бюджетом приблизно 70-80 млрд. євро.

Програма базується на трьохосновних компонентах: передова наука, індустріальне лідерство, соціальні виклики.Вона є відкритою для участі організацій із будь-якої держави. Проте учасники програми розподіляються на три типи: країни-члени ЄС, асоційовані учасники і треті країни – держави, які не є членами ЄС і тому матимуть певні фінансові обмеження щодо фінансової підтримки із бюджету програми.

Оскільки Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС, можливістьскористатися коштами програми з’явилася і в українців.

Однією з частин програми «Горизонт 2020» є програма «Дії Марії Склодовської-Кюрі» , направлена на дослідження та інновації, а також на підтримку кадрів, зайнятих у цій сфері. 65 000 дослідників скористаються перевагами міжнародної та міжсекторальної мобільності і до 2020 року отримають привабливі умови праці.

Одним із напрямків діяльності громадської організації «Європейський вибір» є програма «Культура», яка виступила організатором проекту «Європа на колесах». Його мета – ознайомлення з культурою країн Європи, історією Європейського Союзу, здобутками європейської демократії, з перспективами щодо можливості навчання у вищих навчальних закладах країн Європи, розширення світогляду, формування активної громадської позиції. У програмі – конкурси, вікторини, Тиждень європейського кіно та європейської музики.

У рамках проекту відбуваються також Єврошколи. Це великий освітній проект, що спеціалізується на мовному навчанні та освітньому консалтингу як в Україні, так і за кордоном. Його головним принципом є підтримка і розвиток багатомовного і полікультурного середовища, яке сприятиме виробленню в учнів усвідомлення себе частиною європейської спільноти, залишаючись при цьому патріотами своєї країни. Викладачі «Європейських шкіл» призначаються відповідними національними системами освіти і є носіями мови, яка використовується у процесі навчання, але обов’язково повинні бути двомовними. Підручники та учбові матеріали розраховані на поступовий перехід до навчання на першій іноземній мові, а в подальшому – до багатомовності.

Участь у програмі «Єврошкола» дозволить отримати першу шенгенську візу і відвідати Європу, вільно знайомитися та спілкуватися з європейцями, отримати в перспективі громадянство однієї з країн Європи, підтримати європейську інтеграцію України не словом, а ділом, відвідувати країни Європейського Союзу у майбутньому, випробувати свою іноземну мову в живому спілкуванні, знайти нових друзів в Україні та Європі, продовжити навчання у одній з країн ЄС, розпочати власний бізнес у Європі. 

Ці та інші європейські проекти допоможуть українцям інтегруватися до європейської спільноти. 

Використана література

 Інформаційний центр Європейського Союзу // info-eu[сайт]. – Текст. дані. – Режим доступу: http://info-eu.uabs.edu.ua/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=17, доступ вільний. (12.01.2015) – Назва з екрана.

 Права людини // europa.eu [сайт]. – Текст. дані. – Режим доступу: http://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/key_eu_policies/human_rights/index_uk.htm, доступ вільний. (11.01.2015) – Назва з екрана.

 Представництво в Україні // europa.eu [сайт]. – Текст. дані. – Режим доступу: http://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/index_uk.htm#, доступ вільний. (12.01.2015) – Назва з екрана.

 Програми ЄС для молоді // europa.eu [сайт]. – Текст. дані. – Режим доступу: http://www.eeas.europa.eu/delegations/ukraine/projects/youth/youth_uk.htm, доступ вільний. (11.01.2015) – Назва з екрана.

 Смокотин В.М. Модель европейской школы: заложение основ многоязычного и политкультурного образования в Европе // cyberleninka [сайт].  – Текст. дані. – Режим доступу: http://cyberleninka.ru/article/n/model-evropeyskoy-shkoly-zalozhenie-osnov-mnogoyazychnogo-i-polikulturnogo-obrazovaniya-v-evrope. – доступ вільний. – (13.02.2015) – Назва з екрана.