background

Джура Н. И снова о транс-жирах / Н. И. Джура // Колосок. – 2014. – № 7. – С. 26-33.

Жири –це важливий і необхідний компонент раціону харчування людини, вони дуже поживні і корисні. Жири покращують смакові якості їжі, сприяють засвоєнню ряду продуктів харчування, є джерелом поліненасичених жирних кислот, фосфоліпідів, жиророзчинних вітамінів. Вони сприяють всмоктуванню і транспортуванню організмом вітамінів D, E і К.Звичайно, якщо споживати «правильні» жири у відповідній кількості. «Правильні» жири – це природні сполуки, що містяться у тканинах тварин і рослин, унасінні і плодах. У природі існує близько 1300 їх видів.

Щоб збільшити термін зберігання харчових продуктів і здешевити їх, в промисловості застосовують процес гідрогенізації –перетворення рідких рослинних олій у тверді жири, тобто транс-жири. Чому вони шкідливі, як їх уникнути та вивести із організму, ви довідаєтесь із статті.