background

Надрага М. Олійні культури / М. Надрага // Колосок. – 2013. – № 8. – С. 16-21.

Серед культурних рослин, які людина вирощує заради корисних плодів та насіння, важливе місце посідають олійні.

Серед них розрізняють культури, які вирощують виключно для виробництва олії (соняшник, рицина, ріпак, кунжут, гірчиця, рижій, льон олійний, мак, сафлор тощо) і рослини комплексного використання, з яких олію отримують як побічний продукт у процесі переробки. До них належать прядильно-олійні (бавовник, льон-довгунець, коноплі) та білково-олійні (соя, арахіс) тощо.

Рослинні олії незамінні в раціоні людини. Їх використовують як харчовий продукт у натуральному вигляді, а також для виготовлення маргарину, в консервній, кондитерській промисловостях тощо.

Прочитавши статтю, ви дізнаєтесь про те, чим зумовлена цінність харчової рослинної олії, яке застосування знаходить олія у багатьох галузях промисловості, як вирощують олійні рослини і багато іншого.