Мабуть, кожному з нас траплялося чути вираз «ГМО», або бачити таку позначку на упаковці деяких продуктів у магазинах. Але чи всі ми знаємо, що це означає? Ця стаття розповість усе про генетично модифіковані організми, про історію їх появи, новітні дослідження вчених у царині генної інженерії, про масове використання ГМО у світі сьогодні.
Генні інженери давно мріють створити такі рослини, які б виробляли природні отрути проти шкідливих комах, могли б поглинати поживні речовини прямо з атмосфери, містили багато білка, адже все це допоможе людству вирішити багато соціальних та економічних проблем, зокрема, проблему подолання голоду. Тож перспективи досить привабливі.
Що ж таке генномодифіковані організми? Наука пояснює просто: це організми, в які були введені чужі гени іншого виду й класу тварин або рослин. Тобто, у рослину може бути поміщений ген людини або тварини, у тварину – ген рослини. І проводиться це для того, щоб додати певному організму нові властивості – стійкість до посухи, стійкість до заморозків тощо. Так, наприклад, у томати, для надання їм стійкості до заморозків, був введений ген риби камбали, а щоб створити засухостійку кукурудзу, до неї ввели ген скорпіона. Крім рослин, у світі створюються і трансгенні тварини.
Але чи безпечно вживати ці продукти людям? Чи досить у людини знань, щоб виконувати роль Творця? Вчені попереджають, що використання ГМО є дуже небезпечним і виступають за заборону їх використання. ГМО можуть спричинити багато невиліковних хвороб у людей, вимирання цілих видів рослин і тварин! Але відмова від цих новітніх технологій невигідна великим транснаціональним компаніям, які мають на цьому чималі прибутки. Тож ГМО – це проблема з багатьма невідомими…