Цитрон // Яблунька. – 2019. – № 2. – С. 14-15.
Плоди цитронів – найбільші серед усіх цитрусових. Вони жовті або помаранчеві, з товстою бугристою шкіркою, завдовжки до 40 см і вагою до 1 кг. До Європи цитрони потрапили з Індії близько 2300 років тому. Європейців привабили ніжні пахощі цитрона, а клімат Середземномор’я прекрасно сприяв вирощуванню нової рослини. Теплолюбний цитрон висаджували у великих горщиках у будинках багатіїв. Знайшли цій культурі й практичне застосування: відвареними скоринками полоскали білизну, шматочки плодів розкладали в шафах, щоб уберегти одяг від молі, а згодом самі плоди почали використовувати в їжу.
Чому плоди цитронів називають «рукою Будди»? У якій країні ця рослина вважається священним деревом? Де щорічно влаштовують «Свято цитрона»? Відповіді на ці та інші питання шукайте на сторінках журналу «Яблунька».