background

Кавуни // Яблунька. – 2013. – № 4. – С. 22-23.

У статті розповідається про добре відомі нам усім кавуни.

Цю величезну ягоду люблять всі діти й дорослі, тварини і птахи. Їх вирощують в районах з великим сонячним випромінюванням. В Україні традиційним центром виробництва баштанних культур є Херсонська область, де щорічно збирається більше 50 % урожаю кавунів у державі.

Батьківщиною ж кавуна є Південна Африка, де він досі зустрічається в дикому вигляді. Уже в Стародавньому Єгипті люди знали і обробляли цю культуру, а в Західну Європу кавуни були завезені в епоху хрестових походів.Найбільше їх вирощують в Китаї, далі з помітним відставанням слідують Єгипет, а також США та Мексика.

У багатьох країнах світу можна купити новий вид кавунів – квадратні. Їх вирощують з використанням прозорих пластикових форм.

Кавуни – справжня скарбниця корисних речовин. Вони додадуть здоров’я всім: і дорослим, і малечі, але потрібно пам’ятати, що ранні кавуни можуть бути і небезпечними, а якісні бувають у серпні або вересні.