background
Літературно-музичний салон "Музи не мовчать"

Серед цитат, які приписують римському політикові й ораторові Марку Туллію Цицерону, є й така: «Коли говорять гармати, музи мовчать». Століттями повторюючи ці слова, люди мистецтва оскаржують їх чи підтверджують, залежно від власної творчої наснаги й суспільства, до якого сентенцію застосовують. На щастя, 11 місяців повномасштабної війни в Україні довели, що навіть у найтемніші часи музиканти, письменники, художники, театральні діячі знаходять джерела натхнення й передають болісні емоції, спільні для мільйонів людей, у потужних арттворіннях. І літературно-музичний салон «Музи не мовчать», який працівники відділу масової роботи та естетичного виховання організували для читачів бібліотеки, був покликаний підтвердити живу силу та розмаїття сучасного національного мистецтва.

Творчі номери до заходу готували учні 5, 7 й 8 класів Першої міської гімназії, а також учні Черкаської ДМШ № 2. Талановиті підлітки переспівували «Червону калину» й «Українську лють», читали воєнну поезію сучасних авторів, вальсували й представляли гімнастичні номери, виконували тематичні мелодії на саксофоні. Гостею події стала черкаська художниця, керівник  художньої студії «Барви натхнення» Черкаської дитячої школи мистецтв № 2 Ольга Курська. Вона розповіла про свою роботу в час війни, виставки картин і важливі благодійні ініціативи, до яких також долучаються її вихованці, юні художниці й художники.

Салон доповнили відеокліпи популярних українських артистів, які переосмислюють дражливі нині теми – власне бойові дії, розлуку коханих, переїзд за кордон у пошуках безпеки, а ще уривки з інтерв’ю учасників черкаського рок-гурту «Спів братів», що демонструвалися на екрані. Дійство коментували ведучі – юні дівчата й хлопці, які говорять однією мовою з глядачами – учнями 10-А класу Першої міської гімназії.

 

image001.jpg image002.jpg image003.jpg image004.jpg image005.jpg image006.jpg image007.jpg image008.jpg image009.jpg image010.jpg image011.jpg image012.jpg