background
Поетична осінь у бібліотеці

Четверо знаних і люблених дітлахами авторів завітали на літературний вернісаж «Поетична осінь» до Черкаської обласної бібліотеки для дітей. Зустріч провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів за сприяння Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України. У дружній атмосфері майстри пера поспілкувалися з учнями 4-А й 4-В класів Черкаського колегіуму «Берегиня», презентували свої нові видання, зачитали дещо з досі не опублікованого, а дехто навіть заспівав. Малеча відповідала щирою цікавістю, сміхом і захватом. І не одна дитяча рука здійнялася у відповідь на запитання літераторів: «Хто б хотів прочитати цю книжечку?».

Першою поспілкуватися з юними читачами вийшла поетеса й прозаїк Ольга Месевря. Вона нагадала аудиторії: нещодавно вся держава відзначала День української писемності та мови – вагомий привід повторити правопис і вкотре оцінити лексичне різнобарв’я нашого основного інструменту спілкування. Підкріпити свої слова письменниця вирішила, зачитавши твори зі своєї книжечки-розкладачки «Вишиванка для сонечка». Але, перш ніж ознайомити малечу з віршиками, Ольга Іванівна запропонувала їм відгадати значення малопоширених українських слів: «зуспити», «заполоч», «толока» тощо. Так діти й себе перевірили, і з авторкою поговорили, і нові слова дізналися.

Продовжив літературний вернісаж письменник-гуморист Іван Дубінін. Тут уже читачі в задоволення насміялися, слухаючи віршики про беззубих жаб, кохання в дитсадку, пальчики, схожі на олівці, про збирання й розбирання іграшкових автомобілів. Іван Іванович представляв  присутнім як уже відомі й поширені книжки – «День народження зуба», «Зозулька», так і новеньке видання «Яка у кого таємниця», що побачило світ цьогоріч.

Своєрідну естафету підхопила письменниця Наталія Бонь – авторка дитячих і підліткових творів різних форм і жанрів. З її виданими книжками наші читачі, здебільшого, вже знайомі, завдяки попереднім зустрічам із літераторкою й наявності цих видань у бібліотечному фонді. Тож акцент у виступі Наталія Євгеніївна зробила на ще не опублікованій віршованій абетці. Оскільки ці твори читати не просто весело, а й корисно (чимало з них схожі на скоромовки, адже містять алітерацію й складні слова), то дітлахам довелося долучитися до декламації й дещо промовляти вголос, разом із авторкою. Незабаром у залі вже звучали такі слова, як: «рододендрон», «ролики-кролики», «левретка у балетках», «балакучі бобренята», «мушка-дзюдоїстка», «родина єдинорожків». Діти дізналися, чим скінчилося спілкування грифа з горилою й чому «туристка Таміла від страху тремтіла».

Закривала захід поетеса, прозаїк, автор і виконавиця пісень Анна Григорович. Її юні читачі вітали особливо тепло, адже ще пам’ятають попередні зустрічі й аматорську виставу, яку колись самі готували за її творами. Фентезі-світ Гріандія, сконструйований казками письменниці, неабияк інтригує дітлахів, тож на розповіді авторки про книги «Чудесна дудочка», «Зелений трамвай», «Три дні з життя Єви» присутні реагували зацікавленими вигуками й непідробною увагою. Анна Григорович сама ще більше цю інтригу розпалила, зачитавши уривок зі своєї казки «Дід Сніжан, вірус-папірус та будиночок тітоньки Дрохви» зі збірки оповідань українських авторів «Моє Різдво». Та ще й урвала на найцікавішому місці! Певно, що малеча так і загорілася бажанням негайно продовжити знайомство з колоритним персонажем. Завершила ж свій виступ гостя виконанням двох широко відомих українських пісень, яким діти охоче підспівували.

Після літературного вернісажу читачі із задоволенням сфотографувалися з письменниками на пам’ять. А можливо, й поділилися з деким із них, особистими враженнями від прочитаного й почутого.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg