background
Обереги українського народу

Захищати душу від злих сил і збирати енергію добробуту та здоров’я, прикликати родинне щастя й хороший урожай – саме для цього наш народ винайшов так багато красивих оберегів. Українці мають чимало святкових атрибутів і предметів побуту, що насправді несуть сакральний зміст. Наші пращури величезним значенням наділяли дідух, рушники, ляльок-мотанок, писанки, вінки й, звісно ж, вишиті сорочки. До Всесвітнього дня вишиванки у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів у межах народознавчої світлиці з популяризації духовної спадщини «Джерельце» провели годину народознавства «Магічна сила оберегів». Учасниками заходу стали учні 3-В класу Першої міської гімназії, які відвідали бібліотеку в різноманітному багатому національному строї.

Вишиванки – особливий об’єкт уваги в цей день, а ще один з атрибутів українців за межами нашої держави. Ритуали їх створення складні й багатогранні: за роботу майстрині бралися з молитвою, чистими руками й помислами, думаючи про щастя й найліпше майбутнє для людини, яка цю сорочку носитиме. Кожен регіон країни має свої візерунки, традиційні кольори, типи стібків для оздоблення одягу, дбайливо береже секрети майстерності й передає їх у поколіннях. Тож бібліотекар зробила особливий акцент саме на вишиванці, аби всі, хто у святковий день вбралися в такий одяг, розуміли, для чого взагалі такий образ винайдений і скільки насправді він для нас означає.

Ви також, за прикладом наших маленьких читачів, можете долучитися до вивчення народної культурної спадщини. У віртуальному хабі «Навколо читання» (рубрика «Календар подій») з’явилася онлайн-презентація «Чарівна краса вишиванки». Хто першим запровадив моду на поєднання вишитої сорочки з європейським костюмом? Який стосунок до вишивки мають скіфи? Коли й де була створена перша дівоча школа вишивання? Як поєднати червоно-чорні візерунки з... автівкою? Гортайте сторінки презентації й читайте цікаві та маловідомі факти про улюблений одяг українців.

Тим часом, народознавча година мала для користувачів бібліотеки ще чимало корисної інформації. Дітлахи дізналися про різновиди вишиваних рушників (стирок, покутник, крижмо та ін.) і сферу їх застосування; з’ясували, якого кольору стрічки вплітати у вінок і яке послання несе кожна його квітка; розібралися, чому не можна робити в ляльки-мотанки лице і як довго можна зберігати писанку, та багато іншого.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg