background
День святого Миколая - 2020 у бібліотеці

Коли ж іще згадувати легенди й дивуватися чудесам, як не на зимові свята! Тим більше, що одне з найулюбленіших серед них – День святого Миколая – вже на порозі. Та й Миколай Чудотворець, якого ми вшановуємо 19 грудня, славився саме вмінням творити дива й допомагати нужденним у найскрутніших життєвих обставинах. Щоправда, малюки обожнюють це свято з власних причин, адже саме в День святого Миколая в черевичках і під подушками на них чекають жадані подарунки... Звідки походить звичай залишати презенти і ким був реальний Миколай до того, як здобув статус святого, говорили в Черкаській обласній бібліотеці для дітей на тематичних заходах.

Народознавчі оповідки «На святого Миколая радісно душа співає», підготовлені відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів, для учнів 2-Б класу Першої міської гімназії, стали основним пізнавальним заходом до свята. Бібліотекар розказала читачам, чому цей гість із неба вважається заступником моряків, подорожніх і дітей; якими знаменнями супроводжувалося його обрання єпископом міста Міри в Лікії; які дива приписували святому Миколаю після смерті. А ще продемонструвала відеоматеріал про резиденцію святого Миколая на Західній Україні й запропонувала малюкам поділитися власним досвідом написання листів цьому дарувальникові.

До речі, улюблені історії малечі мають відчутний дидактичний бік. Скажімо, переказ про те, як на нічного грабіжника в церкві впала ікона Миколая Чудотворця й притисла лиходія до землі так, що самотужки він не зміг з-під неї звільнитися. Певна річ, після такої пригоди про жодні крадіжки він думати вже не міг, а навпаки став порядною й богобоязною людиною. Прикметно, що вимогливість і педагогічний хист приписують цьому святому здебільшого в нашій культурі. За кордоном подарунки від нього отримують усі, незалежно від вдачі й поведінки впродовж року. А от українські діти за непослух і примхи можуть отримати замість смаколиків різочку – чим не привід поводитися наступного року краще?..

Зробити подарунки до свята і собі, і батькам мали можливість учні 1-А класу Першої міської гімназії, завдяки майстер-класу з виготовлення різдвяного янголятка. Цей захід також провели працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Делікатна зимова оздоба з глибоким змістом виявилася дуже проста у виконанні. Малеча швидко скрутила симпатичних крилатих ангеликів із білих серветок і блискучих стрічок. Перед тим, як взятися до роботи, дітлахи послухали інформацію від бібліотекаря про символічне значення саме такої прикраси та її походження.

Тих, хто не потрапив на наші тематичні масові заходи, але прагне дізнатися щось цікаве про День святого Миколая, запрошуємо зайти у віртуальних хаб «Навколо читання». Викладена в «Календарі подій» медіапрезентація «В наш український рідний край поспішає Миколай» від працівників відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів розповість чимало фактів про звичаї святкування в нашій державі й за кордоном і про легендарну постать Миколая Чудотворця. Бонусом стане інформація про народні прикмети на 19 грудня та рецепт «миколайчиків» – традиційних святкових ласощів, які може спекти будь-яка господиня.

 

002.JPG 003.JPG 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg