background
День захисника України - 2019 у бібліотеці

    Потрійне свято – День захисника України, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці – відзначали в Черкаській обласній бібліотеці для дітей протягом перших тижнів жовтня. Кожен відділ обслуговування з такого приводу забезпечив своїм відвідувачам насичену програму заходів – подеколи рухливих і розважальних, подеколи пронизливих і зворушливих, подеколи пізнавальних і розрахованих на вдумливе сприйняття.

    До енергійних активностей можна сміливо зарахувати численні ігри, які допомагали молодшим читачам відчути себе водночас характерниками, майстрами бойового гопака й мешканцями Запорізької Січі. Так, у відділі масової роботи та естетичного виховання підготували відразу дві такі розваги – патріотичні ігри «Козацькі забави» й «Козацькій славі не згинути повік». Учасниками розваг стали учні 4-В, 4-А класів СПШ № 3, 2-В класу Першої міської гімназії, 4-А класу ЗОШ № 8 та 5-Б класу ЗОШ № 6. Тут гравці проявляли всі можливі таланти, які могли б знадобитися лицареві українських степів у мирний час і на полі бою. Насамперед кмітливість й ерудицію, виклик яким кидали вікторини з питаннями про побут, військовий устрій і зовнішній вигляд козаків. Уміння домовитися з бойовим конем (щоправда, тварину малюки лише малювали, однак за досить веселих обставин). Здібності до кулінарії, що перевірялися в приготуванні кулешу, борщу й пирогів з інгредієнтів на картках. Вправність, силу, грацію бійців і танцюристів хлопці й дівчата проявляли танцюючи гопак, змагаючись між командами у стрибках на одній нозі, у пересуванні «жабкою» і «повзунцем», у перенесенні води в малих ємкостях, у «плаванні чайкою» (роль човна виконував гімнастичний обруч). Спостережливість вивідачів можна було продемонструвати, запам’ятовуючи зміни в складі предметів, розміщених на столі.

    До всього, майбутні козаки й козачки співали, перевтілювалися в різних тварин засобами пантоміми (на жаль, це легендарне й таємне вміння характерників у реальності ми не практикуємо), влучали паперовими кульками в мішені тощо. Цікаво, що кожна команда обирала собі капітана й наділяла його гетьманськими клейнодами – точніше, сувенірною булавою – на позначення високої посади.

    Не менш активно проявляли себе учні 6-Б класу ЗОШ № 5 та 6-А класу Черкаського колегіуму «Берегиня» в грі «Як козаки до бібліотеки ходили» відділу обслуговування учнів 5 – 9 класів. У цьому змаганні учасники теж практикували і пантоміму, і танці (з досить несподіваним реквізитом), і кмітливість, і вміння знайти пристосунок непотрібним старим речам.

    Розширити межі своїх уявлень про славних пращурів користувачі могли під час пізнавальних заходів. Наприклад, у відділі обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Годину українознавства «Не журися, козаче, нехай ворог плаче» там відвідали учні 2 класу ЗОШ № 29, 2-Б, 2-В класів ЗОШ № 8, 4-А класу Першої міської гімназії. Або у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів, де на учнів 8 класу Дубіївської ЗОШ (Черкаський район) чекала історична відеогодина «Українське козацтво: п’ять віків історії». Ці заходи в адаптованій до віку відвідувачів формі представляли розгорнуту й сповнену цікавими фактами інформацію про славних січовиків, їхній побут, гардероб, кухню, військовий устрій, законодавчу систему та техніки бою, а також роздуми про сучасних національних героїв, що бережуть рубежі держави від чужоземних зазіхань. Розповіді бібліотекарів підкріплювали слайди й уривки з документальних та художніх кінострічок.

    Патріотичний настрій в учнів 8-А й 8-Б класів ЗОШ № 8 створювало свято мужності й відваги «Нащадки козацької слави», організоване відділом масової роботи та естетичного виховання. Перед підлітками постали світлини та історії сучасних героїв, учасників АТО, які своїм життям рятували друзів, підлеглих, боролися за гідність нашої держави, – Ігоря Момота, В’ячеслава Галви, Сергія Амброса, Євгена Войцехівського. Йшлося також про войовничий і хоробрий дух нації загалом, що виявився не раз протягом буремних і сповнених трагізму століть. Мова про козаків, січових стрільців, бійців УПА. А ще про тих, хто бореться за правду не зброєю, а волонтерством, медичною працею, творчістю. Перейнятися темою читачам допомагали вірші й уривки відео. Особливу щемливу нотку події додали виступи молодшої групи «Фіалочка» та окремих солістів зразкового ансамблю «Квітограй» Черкаської дитячої музичної школи № 2.   

 

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg 011.JPG 012.JPG 013.JPG 014.JPG 015.JPG 016.JPG 017.JPG