background
Йога з книгою просто неба до Дня захисту дітей

    Ворожіння на різножанровій літературі й трендові фотозони, фейс-арт і перевірка техніки читання, участь у креативних фотоконкурсах і йога з книгою, – це неповний перелік розваг, які Черкаська обласна бібліотека для дітей запропонувала відвідувачам Черкаського міського дитячого парку до свята 1 червня. Незвичні локації, пов’язані з популяризацією читання й дозвіллям малечі, були частиною програми «Книжковий світ дитинства», з якою заклад долучився до загальноміських заходів з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.

    Наш маленький літературний світ мав вигляд зеленої затіненої галявини з комфортною прохолодою й кількома тематичними секціями. І дорослі, і малі залюбки робили світлини на фоні паперових крил, оформлених у фотозону під гаслом «Книги читай!». Стоси видань і крихітні написи на «пір’їнах» покликані були переконати, що вірші й проза здатні надихати й окриляти. До речі, після «виходу» в парк фотозона переїхала до читальні й тепер кожен охочий може зробити собі пам'ятну світлину з нею просто у вестибюлі.

    Закликали бібліотекарі й до участі в оригінальному фотоконкурсі «Живі книги», який проходить на профілі закладу в мережі Instagram. Зміст проекту в тому, щоб продовжити «в реалі» обкладинку видання, підлаштувавшись під зображення героїв. Як однойменна рубрика працює в нас, демонстрували фотографії, розвішані на мотузці між бібліотечним банером та стелажем зі свіжими журналами. Охочі мали можливість не лише роздивитися плід багатомісячної праці бібліотекарів, а й особисто спробувати цю ідею зі спеціально дібраними з такої нагоди книжками. Бібліотекарі допомагали виставити кадр, пояснювали, як потрібно тримати книжку й камеру, аби вдалося «подарувати» персонажам з обкладинок свої ноги й поставу. Найбільш охочими до експерименту виявилися хлопчики, які хотіли перевтілитися або в Петрика П’яточкіна, або в Івана Силу. Звісно, щоб світлина вийшла вдалою, необхідно довгенько позувати, ще й одяг добирати у відповідній кольоровій гамі. Однак чому б просто не спробувати повеселитися?..  

    Дуже сподобалася малечі ідея поєднання фізкультури й читання. Співробітниця бібліотеки на своєму прикладі продемонструвала, скільки існує поз для читання, аби й інтелект розвивався, й тіло не байдикувало. Дітлахи намагалися сприймати тексти в позі лотоса, на шпагаті, у планці, «берізці» й навіть «місточку». Ймовірно, літературу за шкільною програмою вивчати в такий спосіб буде не надто зручно. Зате на свіжому повітрі з друзями цей процес – суцільне задоволення! І чудова тема для того, щоб поділитися враженнями, як літературними, так і спортивними.

    Справжній ажіотаж викликала локація, де дві працівниці бібліотеки розмальовували охочим личка спеціальними безпечними олівцями для гриму. Дівчатка й хлопчики різного віку самі вибирали, якими малюнками хочуть прикрашатися. У результаті галявину заполонили білочки, левенята, зайці, сонечки й просто дуже симпатичні діти із зображеннями бантиків, квіточок, пам’ятними написами й сердечками на щічках, носиках, ручках і на чолі. У таких образах і решту локацій було відвідувати веселіше.

    Найменшим учасникам свята дуже сподобалося виготовляти закладинки власноруч – навчитися цьому можна було на відповідному майстер-класі. У результаті виходили кумедні й симпатичні закладинки-олівці з кольорового паперу. Поруч пропонували перевірити техніку читання: свої можливості зручно було тестувати як тим, хто щойно опанував грамоту (для них були підготовлені книжки зі словами, розбитими за складами), так і учням молодшої школи. Старші ж гості ставили особисті питання книжкам, очікуючи від них на відповідь. До знову модної розваги з ворожіння за номером сторінки й рядка бібліотекарі поставилися відповідально, обравши «порадниць» із глибоким філософським змістом, афористичними цитатами і яскравими образами. На питання тих, хто жадав підказки, «відповідали» твори Річарда Баха, Мирослава Дочинця, Дари Корній та Вільяма Шекспіра.

    Не оминули увагою й тих, хто соромився або просто не дуже любить масові розваги. Для них представили виставку періодичних видань, які передплачує бібліотека. Часописи зручно було гортати тут-таки: за винесеними на галявину столиками або на килимках для йоги з книжкою.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.jpg 009.JPG 010.jpg 011.jpg 012.jpg 013.JPG 014.JPG 015.jpg 016.JPG 017.jpg