background

     Побачити у рамах нові духовні обшири, відкрити для себе ніжну задумливість і тендітну красу акварелей, а ще особисто познайомитися з людиною, яка творить це мистецтво, випала нагода учням 7-А класу Першої міської гімназії. Для них у відділі масової роботи та естетичного виховання в межах Тижня дитячого читання провели творчу зустріч із художником і філософом Павлом Солощенком, водночас відкривши нову виставку його робіт у галереї відділу.

     Свій особливий світогляд і своєрідний художній стиль Павло Миколайович представляє читачам бібліотеки не вперше. Та кожного разу діти й підлітки, яким вдається поспілкуватися з ним особисто, потрапляють під чарівний вплив його мистецтва. Ось і цього разу наш гість не лише коротко розповів про картини з експозиції, а й поговорив із відвідувачами на теми буття.

     Хоча й історія створення кожного з його полотен, безперечно, варта уваги. Адже в деяких, здавалося б, звичайних пейзажах закарбовані особисті переживання автора, елементи його біографії й тінь сокровенних думок. Липневі сутінки й хмари; романтична, могутня й холодна естетика скель Півночі; прагнення самотньої тополі до неба; задумливі верби-велетні над Сіверським Дінцем; весняний розлив річок, – усі ці миттєвості мають для митця особливе духовне значення й заряджають своєю енергетикою поціновувачів. Не випадково акварелі Павла Солощенка можна знайти в приватних колекціях у США, Канаді, Росії, Ізраїлі, Австралії. Представлені на виставці й портрети, у яких художник передав своє бачення типової української краси, а ще – цілі життєві драми, почерпнуті із Книги книг.

     Павло Миколайович трохи розповів читачам про свій творчий шлях, навчання й професійне становлення в епоху, коли говорити відкрито про свою віру й піднімати у мистецтві духовні теми вважалося не просто непристойним, а відверто шкідливим. Описав, у яких закутках планети йому довелося побувати і які неймовірної краси творіння природи пощастило побачити. Пошкодував, що фахове мистецтво на Батьківщині не цінується так, як за кордоном, і до часу, коли картини талановитих професійних художників прикрашатимуть оселі широкого кола громадян, нашому суспільству ще треба дорости.

     Оглянути роботи Павла Солощенка всі бажаючі можуть до кінця весни в галереї відділу масової роботи та естетичного виховання.  

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG